CDA-kamerlid van Helvert op de bres voor Einstein Telescope

Albert Einstein
Albert Einstein
Foto: CC0

CDA Tweede Kamerlid Martijn van Helvert uit Sittard was vandaag bij een bijeenkomst van het BeNeLux-parlement in Brussel om draagvlak te creëren tegen plannen voor heropening van een oude zinkmijn in Plombières.

Plombières ligt vlak over de Belgische grens in de buurt van Moresnet. Een Belgische ondernemer wil daar een oude zinkmijn opnieuw gaan exploiteren. Volgens van Helvert betekent doorgaan van dat plan een bedreiging voor de mogelijke komst van de Einstein Telescope naar Limburg. De komst van de telescoop is van groot economisch en wetenschappelijk belang voor Limburg en de Duitse en Belgische grensregio.

De Einstein Telescope heeft een specifieke geologische ondergrond nodig en moet zijn gelegen in een stil gebied, met als achterland een innovatieve omgeving. Het grensgebied in Zuid-Limburg is hiervoor ideaal. Maar ook Sardinië en een gebied bij Boedapest zijn mogelijk geschikt voor het bouwen van de ondergrondse telescoop.

De Einstein Telescope bestaat uit drie ondergrondse tunnels, elk met een lengt van tien kilometer. Het is feitelijk een kolossaal meetinstrument waarmee tien keer nauwkeuriger kan worden gemeten dan tot nu toe het geval is. Met de tunnel wil men het bestaan van de door Einstein voorspelde zwaartekrachtgolven aantonen en bestuderen om zo meer inzicht te krijgen in het ontstaan van het heelal.

De provincie lobbyt al langer voor de komst van de Einstein Telescope, maar het zal nog zeker tot 2020 duren voordat bekend wordt waar de telescoop straks wordt gebouwd en vervolgens duurt het nog eens tien jaar voordat de bouw klaar is. Met een heropening van een zinkmijn in Plombières zouden er trillingen kunnen voorkomen die negatief uitpakken voor de mogelijke vestiging van de Einstein Telescope.

https://twitter.com/Martijncda/status/1093822169325453312

Cookieinstellingen