Vragen GroenLinks over Hulp bij Huiselijk Geweld

Foto: CC0

Naar aanleiding van een bericht in Trouw – ‘Hulp na huiselijk geweld stagneert’ – stelt de raadsfractie van GroenLinks vragen aan het College van B&W over de situatie in Sittard-Geleen.

Uit de cijfers van Landelijk Netwerk Veilig Thuis blijkt dat meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling in veel gevallen niet op tijd worden ingeschat en onderzocht.

Maar 7 van de 26 regio’s halen de norm om binnen vijf dagen de veiligheidsbeoordeling gereed te hebben.

Daarnaast lukt het in 5 van de regio’s niet om minstens 80 procent van de onderzoeken binnen tien weken af te ronden.

Hierdoor blijven gezinnen lang in onzekerheid en dat is een situatie die met alle mogelijke middelen voorkomen moet worden. Ondanks dat Landelijk Netwerk Veilig Thuis zijn vertrouwen uitspreekt dat de cijfers over een half jaar er beter uitzien, is dat onvoldoende geruststellend, zo stelt GroenLinks.

De fractie wil daarom weten of Veilig Thuis Sittard-Geleen aan de wettelijke normen voldoet om binnen 5 dagen een veiligheidsbeoordeling te doen en 80 procent van de onderzoeken binnen 10 weken af te ronden.

Verder wil de fractie weten hoeveel mishandelde kinderen in Sittard-Geleen nu op een hulpverleningstraject , hoeveel gezinnen er wachten op hulp bij huiselijk geweld en hoeveel mishandelde ouderen wachten op een traject en hoe lang het gaat duren voordat deze mensen worden geholpen.

Tenslotte wil GroenLinks weten wat het College van B&W gaat doen om ervoor te zorgen dat er minder mensen en gezinnen in onzekerheid blijven zitten.

Cookieinstellingen