Wat te doen met de digitale nalatenschap na overlijden?

Foto: SGN

Eerder introduceerde HCC!genealogie het sociaal media testament. De bijbehorende checklist werd duizenden keren gedownload.

Daar bleek behoefte aan en terecht, want wat moet of kun je doen met zijn of haar social media accounts na het overlijden van een familielid of andere bekende?

Dit is een van de onderwerpen die op zaterdag 23 februari a.s. aan bod komt op een bijeenkomst van de interessegroep Stamboomonderzoek van de HCC, de grootste computerclub van de BeNeLux. Deze bijeenkomst wordt gehouden in het Zalencentrum Het Brandpunt aan de Oude Utrechtseweg 4a in Baarn. Aanvang 11:00 uur, de toegang is gratis.

Hoe krijg je als nabestaande toegang tot contacten, foto’s of documenten, noodzakelijk voor de administratie, voor de verwerking of voor het afmelden of opzeggen van allerlei social media accounts wanneer die zijn beveiligd met een wachtwoord of toestelcode? Moet je nu wel of niet de social media en online diensten opzeggen en hoe voorkom je identiteitsfraude met gegevens van de overleden dierbare?

Sander van der Meer heeft een jarenlange achtergrond in de forensische opsporing als digitaal specialist, is gastdocent bij uitvaartopleidingen op het gebied van de digitale nalatenschap en is geregeld te horen en te zien op radio en TV. Met zijn bedrijf Digitale Nazorg komt Sander veelvuldig in aanraking met nabestaanden die graag toegang zouden willen hebben tot gegevens die zijn opgeslagen op apparatuur of in de cloud van de overledene.

Tijdens zijn presentatie deelt hij zijn ervaringen, geeft inzichten in wet- en regelgeving en laat zien wat de (on)mogelijkheden zijn in dit digitale tijdperk. Een levendige presentatie met emotionele maar zeker ook grappige voorbeelden en uiteraard praktische tips.

» Het social media testament is hier te downloaden.

In de middag wordt een tweede lezing verzorgd door Johan Mulderij van het al 30 jaar bestaande genealogisch computerprogramma Pro-Gen. Mensen die hun stamboom uitpluizen komen op een bepaald moment in bezit van veel gegevens. Werden die vroeger in schoenendozen of ordners bewaard, sinds jaar en dag zijn er diverse computerprogramma’s beschikbaar waarmee die gegevens beter zijn te ordenen en op die manier sneller toegankelijk zijn. Ook Pro-Gen biedt die mogelijkheid. Van het eenvoudig invoeren van gegevens via een zogenaamd relatieschema als een complete uitvoer van eenvoudige lijsten tot fraaie cirkelvormige stamboomoverzichten. Met het programma kan men zelfs een website maken. Het is vooral de aanpasbaarheid die de vele gebruikers op prijs stellen. Het toevoegen of aanpassen van allerlei zaken waaronder selectievoorwaarden of het wijzigen van de database behoren tot de vele mogelijkheden die het programma te bieden heeft. Via de website van Pro-Gen is een demoversie van het programma te downloaden.

Interessegroep Genealogie

De Interessegroep Genealogie van HCC -de grootste computerclub in de Benelux- is sinds 1986 een levendige groep die geïnteresseerden adviseert over methoden en mogelijkheden van onderzoek, van genealogische computerprogramma’s en de mogelijkheden die internet op dit gebied te bieden heeft. Daarnaast voorziet zij de archiefwereld van adviezen op basis van wat haar leden ervaren bij het zoeken naar voorouders via digitaal beschikbare bestanden inclusief de websites van de archieven. Ook met historische-, geschiedkundige verenigingen en erfgoedgroepen wordt contact onderhouden. HCC!genealogie biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft presentaties en cursussen door heel het land. De leden steunen en stimuleren elkaar in hun onderzoek.

Daarnaast exploiteert zij de website genealogie.hcc.nl.

Cookieinstellingen