Vastenactie steunt ook dit jaar het onderwijs in Mpongwe, Afrika

Ton Korenromp kan terugkijken op een geslaagde missie in Mpongwe
Ton Korenromp kan terugkijken op een geslaagde missie in Mpongwe
Foto: Vastenactie

De vastenactie richt zich voor het derde achtereenvolgende jaar op de school voor Landbouw en Techniek in Mpongwe in Zambia, opgezet door de stichting ‘Geef de kinderen van Mpongwe een toekomst’ (GKMT).

Deze stichting, in 2001 opgericht door Ton Korsten-Korenromp uit Jabeek, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een kleine missiepost tot een district met lokale ministeries en 110.000 inwoners. Om ervoor te zorgen dat jongeren in dit gebied voldoende toekomstperspectief hebben, werd een aantal jaren geleden gestart met de bouw van de praktijkschool die ruimte biedt aan circa 500 studenten, inclusief een internaat voor leerlingen die langer dan 2 tot 3 uur lopen van de school wonen.

In 2017 werd met de donaties (72.000 euro) het gehele elektriciteitsnetwerk aangelegd. Met de in totaal 1200 meter lange hoogspanningslijn wordt niet alleen de school voorzien van elektriciteit, ook huishoudens in de omgeving zijn erop aangesloten. Op dit moment worden de gelden van de actie uit 2018 (44.000 euro) ingezet om het onderwijs een impuls te geven. Een voormalige opslagruimte is verbouwd tot industriële keuken, er zijn kippenrennen en kweekkassen gebouwd en diverse leermiddelen aangeschaft. “Op deze manier leren de studenten de hele voedselketen van A tot Z kennen. De verbouwde groenten en de opbrengsten van de kippen (eieren en vlees) worden in de keuken verwerkt door leerlingen van de koksopleiding. Studenten leren de dieren te verzorgen, maar ook leren ze hoe voedsel verwerkt kan worden (van tomaten tomatenpuree maken of van mango gedroogde mangoschijfjes maken bijvoorbeeld) en hoe ze een cateringbedrijf kunnen opzetten. Deze laatste skills kunnen worden ingezet in het guesthouse van de stichting of voor catering bij feesten en ontvangsten.”

Landbouwmechanisatie: van os naar tractor

Dit jaar staat de landbouwmechanisatie op het programma; van os naar tractor. De stichting GKMT hoopt 44.000 euro op te halen om machines te kunnen aanschaffen. De doelstelling is meervoudig: het 9 hectare grote landbouwgebied kan machinaal worden bewerkt (kostenbesparing), studenten leren de machines gebruiken (en onderhouden = techniek) én de apparatuur kan worden verhuurd aan bedrijven in de omgeving (= inkomsten genereren).

“Het is mooi om te zien wat we hebben bereikt. De eerste 100 afgestudeerden hebben allemaal een baan gevonden of zijn voor zichzelf begonnen. Nu wordt het tijd voor ons als stichting om een stapje terug te doen, het werk zit er bijna op. De Zambianen moeten het straks zelf voortzetten. Op het moment vinden gesprekken plaats voor het benoemen van een lokale directeur voor de school. Mijn rol zal in de toekomst meer die van adviseur en coach zijn,” besluit Ton. Dan lacht ze: “Straks ga ik alleen nog naar Mpongwe om te genieten!”

U kunt uw gift overmaken op rekeningnummer NL21 INGB 0000 0058 50 o.v.v. Van os naar tractor, projectnummer 401257 of deponeer het vastenactiezakje in de collectebus van de collectanten of in de kerk. Meer informatie over de stichting vindt u op www.mpongwe.nl.

» Flyer-Vastenactie-2019

Cookieinstellingen