Trouwen voor de wet in Limburg goedkoper dan gemiddeld

Foto: CC0 via Pixabay

In Limburg is trouwen gemiddeld goedkoper dan elders in Nederland. Gemiddeld kost een huwelijksceremonie in het gemeentehuis op een doordeweekse dag €295,28.

Landelijk is dat gemiddeld €374,95. Alleen in Friesland wordt goedkoper getrouwd: gemiddeld voor €272,48. In de provincie Utrecht is een koppel gemiddeld het duurste uit: €423,78.

Dit en meer blijkt uit onderzoek naar gemeentelijke trouwkosten per dag van de week door trouwwebsite ThePerfectWedding.nl.

Van alle Limburgse gemeenten is Maastricht veruit de duurste. Voor een doordeweekse voltrekking is een koppel in de provinciehoofdstad €640 kwijt. Een groot verschil met Beek, de goedkoopste gemeente van Limburg, waar het tarief met €152,50 ruim 75 procent lager ligt.

Venlo duurste gemeente in het weekend

Ook op zaterdag en zondag is trouwen in Maastricht duur: €801. Venlo is in het weekend echter nog duurder. Op zaterdag betaalt een bruidspaar daar €810 en op zondag zelfs ruim duizend euro.

Niet overal in Limburg kan een bruidspaar overigens op zondag het jawoord geven in het gemeentehuis. Van alle Limburgse gemeenten biedt 38,7% die mogelijkheid. In andere gemeenten is het meestal mogelijk om op een andere locatie een officiële ceremonie te houden.

Trouwen in Sittard-Geleen

Trouwen kost in Sittard-Geleen op een doordeweekse dag €337,75 en op zaterdag €753,50. De ceremonie duurt een half uur. Sneller en goedkoper kan – alleen op doordeweekse dagen tijdens kantooruren – ook: een verkorte sobere ceremonie van 15 minuten kost €207,85. Gratis kan getrouwd worden op de dinsdagen van de even weken in Geleen en de oneven weken in Sittard. Dan sta je na 10 minuutjes als echtpaar buiten.

Trouwen op een andere locatie en buiten kantoortijden kan ook. Tijdens kantooruren op doordeweekse dagen kost trouwen op een andere locatie dan het gemeentehuis €415,70. Buiten kantoortijden en op zaterdag en zondag kost het €753,50. Daarvoor heb je dan wel de beschikking over een trouwambtenaar gedurende een ceremonie die maximaal 90 minuten mag duren. De eventuele kosten voor het gebruik van de externe locatie zijn voor rekening van het bruidspaar.

Bekijk hier het volledige overzicht van gemeentelijke tarieven in Limburg en andere gemeenten in Nederland. Het verdient overigens aanbeveling om altijd de website van de gemeente waar wordt getrouwd te bezoeken: daar wordt u volledig geïnformeerd over de kosten.

Cookieinstellingen