Nog geen sloopaanvraag ingediend voor oude watertoren

Foto: Willemjans [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

In antwoord op vragen van de SPA-raadsfractie laat het College van B&W weten dat er nog geen verzoek tot sloop van de oude watertoren op het voormalige complex van staatsmijn Maurits is ingediend.

Wel heeft hierover ambtelijk vooroverleg plaatsgevonden bij de Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg (RUDZL), zo schrijft het College in haar antwoordbrief.

SPA stelde de vragen nadat op Facebook een bericht was verschenen over de aanstaande sloop van de oude watertoren op het Chemelotterrein. De toren is een gemeentelijk monument dat herinnert aan de mijnhistorie.

Een eventuele aanvraag tot sloop moet worden afgehandeld door de RUDZL. Die doet dat op gezag van Gedeputeerde Staten van Limburg, dat het bevoegd gezag is voor de Chemelot locatie. In dat geval zal RUDZL een advies vragen aan het College van B&W.

Voor het College is daarbij het behoud van de watertoren het uitgangspunt: “Monumenten die gerelateerd zijn aan de mijnindustrie dienen te worden behouden.”

Wanneer desondanks een verzoek tot sloop wordt ontvangen zal men de initiatiefnemer allereerst verzoeken om van sloop af te zien. Wil men toch gehele of gedeeltelijke sloop voorstellen, dan zal er een zorgvuldige belangenafweging moeten plaatsvinden.

Cookieinstellingen