‘Het is tijd voor een oplaatverbod voor ballonnen’

Foto: CC0 via Pixabay - Peggy und Marco Lachmann-Anke

Een inwoner van Born roept het gemeentebestuur van Sittard-Geleen op om – in navolging van andere gemeenten – lokaal een oplaatverbod voor ballonnen in te stellen.

Het doet mij goed dat de gemeenteraad van Sittard-Geleen werk wil maken van het verduurzamen van evenementen en dat het college van B&W voorop wil lopen op weg naar een duurzame toekomst. Maar één van de aspecten die tot nu toe in onze gemeente onbesproken blijft, is het oplaten van ballonnen.

Er wordt gezegd dat het oplaten van ballonnen zo leuk is voor kinderen, maar ze worden helaas overal teruggevonden, onder andere in natuurgebieden en op stranden. De resten van ballonnen worden geregeld gevonden in het maagdarmstelsel van dieren die hieraan zijn overleden. Zogenaamd biologisch afbreekbare ballonnen zijn ook schadelijk. Ze kunnen nog jaren in de natuur blijven liggen voordat ze vergaan. En er zijn veel alternatieven die net zo leuk zijn voor kinderen. Genoeg reden om te stoppen met dit vervuilend en dieronvriendelijk vermaak.

In maart van dit jaar hadden al 59 gemeenten een oplaatverbod. Vroeg of laat wordt Sittard-Geleen aan dit lijstje toegevoegd. Ik hoop dat het college en de gemeenteraadsleden van onze gemeente niet alleen groene ambities hebben, maar zich hier ook hard voor maken. Als we onze planeet leefbaar willen houden voor onze én toekomstige generaties, is het tijd voor actie!

Falco van Hassel
Born

Cookieinstellingen