Oud-burgemeester Jacques Tonnaer overleden

Foto: SGN/CC0

Ruim twee weken geleden is oud-burgemeester van Sittard Jacques Tonnaer op 87-jarige leeftijd overleden in een zorgcentrum in Heerlen, zo werd gisteren bekend.

Hij was al langere tijd ziek. Jan Jacob Gerard Tonnaer werd op 4 februari 1932 geboren in Hoensbroek. Van die plaats werd hij 1958 raadslid namens de KVP. Hij was er ook wethouder. Verder was hij lid van Provinciale Staten.

In 1967 werd Tonnaer benoemd tot burgemeester van Schinveld. Een jaar later stapte hij uit de KVP (die partij ging in 1980 op in het CDA) en was hij medeoprichter van de PPR (Politieke Partij Radikalen), voor welke partij hij tevens het eerste lid en fractievoorzitter werd in de Eerste Kamer der Staten Generaal (1969-1974). Tevens was Tonnaer ruim een jaar voorzitter van de PPR.

In 1975 werd Tonnaer benoemd tot burgemeester van Sittard. Hij werd daarmee de eerste PPR-burgemeester van Nederland. Hij bleef er tot hij in 1997 met pensioen ging burgemeester. De PPR ging in 1991 op in GroenLinks. Van die partij is Tonnaer toen geen lid geworden.

Na zijn terugtreden als burgemeester was Tonnaer voor diverse initiatieven en verenigingen op het gebied van natuur, cultuur, ontwikkelingswerk en gehandicaptenzorg actief.

Volgende week zondag 30 juni vindt in de Sint Petruskerk in Sittard een afscheidsdienst plaats.

Cookieinstellingen