De wereld van Pinkpop 50

06 jul 2019, 15:18 Nieuws
de wereld van pinkpop pp2014 pinkpop zaterdag 1
Op zaterdagmiddag 13 juli signeren Wiel Beijer en Jan Smeets tussen 14:00 en 16:00 uur het boek De wereld van Pinkpop: Pinkpop 50 jaar.
Dat gebeurt bij boekhandel Krings op de Brandstraat in Sittard. U kunt dan ook vragen stellen en uw eigen anekdotes kwijt.

De wereld van Pinkpop

Een halve eeuw boeiende festivalgeschiedenis in Limburg en meer

Drie weken na de veelbesproken gouden editie van het Pinkpop Festival ligt nu het jubileumboek De Wereld van Pinkpop 50 in de boekhandel. Auteur Wiel Beijer heeft een halve eeuw festivalgeschiedenis in Limburg compleet belicht.
Van de start in 1970 in het Burgemeester Damensportpark in Geleen, via een eenmalig uitstapje naar sportpark De Berckt in Baarlo tot en met de gouden editie in 2019 op Megaland in Landgraaf wordt die boeiende geschiedenis beschreven. Voor een groot deel aan de hand van wat popjournalisten in hun verslagen, beschouwingen en recensies schreven over die jaarlijkse happening in Limburg.
Daarnaast bevat deze vierde editie van het boek een biografische schets van mr. Pinkpop Jan Smeets vanaf zijn geboorte tot en met de eerste edities van Pinkpop in Geleen. Een schets geïllustreerd met foto's uit het familiealbum van Smeets en uit de archieven van De Limburger. Een schets die verklaart 'hoe het zo is gekomen met een jongeman uit het Limburgse kerkdorp Einighausen'. De schets aangevuld met het verhaal over het eenmalige Pinknick Festival in 1969 in Gulpen maakt de voorgeschiedenis compleet.
Ook de recente succesvolle theatervoorstelling 'Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal' door Toneelgroep Maastricht wordt belicht. Met deze theatervoorstelling wordt immers aangetoond dat Pinkpop inmiddels méér is dan een popfestival. Het is een begrip en voor velen zelfs een onmisbaar deel van hun leven.
Voor auteur Wiel Beijer (1953), die vanaf de eerste aflevering - en nog steeds - het festival bezoekt, is Pinkpop vooral 'gewoon lekker met zijn allen op de wei'. Een ontmoetingsplek voor jong en oud. Volgens organisator Jan Smeets is zijn festival 'meer dan de groepen die optreden'. Om met Eurocommissaris en Pinkpopbezoeker Frans Timmermans te spreken: "Wat zou het mooi zijn als de 'open' houding die Pinkpop zo kenmerkt in de hele samenleving opgeld zou doen!" Jack Poels van Rowwen Hèze vat het kort en bondig samen met: "Wij willen meer."
Dus: op naar Pinkpop 51, want dit boek is niet het einde van het verhaal.