Boeren onderweg naar Den Haag voor actie op Malieveld

Foto: © Guus Queisen

Op het Malieveld in Den Haag vindt vandaag een groot landelijk boerenprotest plaats.

Vanuit Limburg zijn vanochtend zes bussen met (jonge) boeren vertrokken naar Den Haag om daar deel te nemen aan het landelijke boerenprotest. Ook vanuit Urmond vertrok een bus. Loonbedrijf Fuchs uit Born, foeragebedrijf Katsbek en mechanisatiebedrijf Collé uit Susteren hebben vrachtauto’s beschikbaar gesteld voor transport van de tractoren naar Den Haag. Die vertrokken vanochtend om 07:00 uur vanuit Susteren.

The Hague: Realize, no farmers no food!

De boeren zijn boos op de politiek, maar ook op de samenleving. “De afgelopen jaren hebben politici, media en activisten een negatief beeld over boeren geschetst. Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers; we hebben hart voor ons bedrijf”, stellen ze.

Met het boerenprotest komen de boeren in opstand tegen milieuplannen om de uitstoot van stikstof en CO2 tegen te gaan. Daarbij wordt volgens de boeren veel te eenzijdig naar oplossingen gezocht, oplossingen waarvan zij de dupe dreigen te worden en die volgens hen niet objectief zijn en al evenmin wetenschappelijk onderbouwd.

De boeren willen met hun actie het volgende bereiken:

  1. Geen gedwongen inkrimping van de veestapel;
  2. Strikt onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof door een onafhankelijke partij die door de hele sector wordt ondersteund en geaccepteerd, géén rekentools;
  3. Het beleid rondom gewasbeschermingsmiddelen moet zijn gebaseerd op wetenschappelijke feiten en niet op aannames en emotie. Dat moet ook aan de burger duidelijk worden gemaakt;
  4. Onwerkbare regels moeten worden herzien en afgestemd met de sector;
  5. Duidelijkheid voor de lange termijn in afstemming met de sector.
Cookieinstellingen