Leerlingen Artamuse naar Nederlands Kampioenschap voor blazers in Ede

02 okt 2019, 18:18 Nieuws
artamuse 3 2 18 amanda van der lugt 40 antoinestrijthagen
Saxofoniste Annick Martinus (15 jaar) uit Buchten, fagottiste Yasmine Fraats (15 jaar) en elektrisch gitarist en dwarsfluitist Antoine Strijthagen (11 jaar), beide uit Sittard-Geleen, zijn geselecteerd voor het Nederlands Kampioenschap (NK) Solisten.
Dat vindt op 5 oktober plaats in het Akoesticum in Ede (Gelderland). De drie Artamuseleerlingen hebben de selectie te danken aan hun fantastische prestaties op het Limburgs Kampioenschap Solisten van dit jaar.
Ze zitten samen in de klas, Yasmine en Annick, vier gymnasium. Al vanaf jonge leeftijd hebben ze muziekles en spelen ze bij Artamuse. Annick begon in 2012 op de sopraan saxofoon, die heeft ze inmiddels ingeruild voor de alt saxofoon. In 2013 is Yasmine begonnen, momenteel lest ze even niet maar ze volgt de theorieles HaFa D. Antoine is met 11 jaar de jongste, hij zit nog niet op de middelbare school.
Alle drie de leerlingen spelen bij een harmonie of fanfare, zij het in een ander gedeelte van de Westelijke Mijnstreek. De 15-jarige Annick maakt deel uit van fanfare St. Jozef uit Buchten, Yasmine en Antoine zijn trotste leden van de harmonie St. Joseph uit Sittard. Antoine heeft les van Frank Habets.
Grote muzikale ambities hebben de drie niet, dat wil zeggen: ze hebben geen conservatoriumplannen bijvoorbeeld. Wel hebben ze ontzettend veel plezier in maken van muziek. Hierin zijn ze geïnspireerd door hun directe omgeving, Annick heeft het rechtstreeks van haar moeder die saxofoon speelt en les geeft bij Artamuse. Yasmine is gevraagd om fagot te leren spelen toen ze jong was, dat leek haar 'wel leuk'.
Het concours winnen van 5 oktober doen ze gelukkig graag, dat vinden ze alle drie 'een hele eer'. Het NK voor blazers, als solist of in een ensemble, wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO). Het vindt dit jaar plaats op 5 oktober in het Akoesticum in Ede, Gelderland.
Ook op les bij Artamuse? Kijk voor informatie over het aanbod op www.artamuse.nl en bel 0464230100 of stuur een e-mail aan [email protected] .