Vragen GroenLinks over lozingsvergunning voor IAZI van Sitech

Foto: Annabel - CC BY-SA 3.0 - http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0

De tijdige verstrekking van een nieuwe lozingsvergunning aan de Integrale Afvalwaterzuiveringsinstallatie, die afvalwater van op Chemelot gevestigde bedrijven zuivert voordat het via de Ur wordt geloosd op de Maas, komt in de knel.

IAZI-beheerder Sitech Services B.V. zou pas op 8 juni jongstleden bij Waterschap Limburg een nieuwe vergunningaanvraag hebben ingediend.

Over die aanvraag zouden al sinds begin 2018 door diverse belanghebbenden, waaronder de Provincie Limburg, gesprekken zijn gevoerd.

De huidige lozingsvergunning verloopt op 31 december aanstaande. Volgens Waterschap Limburg is Sitech Services nalatig geweest. Het bedrijf had moeten weten dat het afgeven van een nieuwe vergunning een termijn van zo’n 9 maanden staat. Die termijn is zo lang vanwege de complexiteit van de vergunning. Het gaat immers om het lozen van zo’n 650 verschillende stoffen.

Als gevolg hiervan bestaat de kans dat IAZI op 1 januari geen afvalwater meer via de Ur op de Maas mag lozen. En dat zou een groot probleem opleveren voor de 54 bedrijven op Chemelot die hun afvalwater dan niet meer kwijt kunnen, dan wel voor de drinkwaterwinning vanuit de Maas door WML.

Volgens het Waterschap is de door Sitech in juni ingediende vergunningaanvraag niet alleen te laat, maar voldeed de aanvraag ook niet aan de door het RIVM opgestelde wettelijke eisen. Daarom heeft Waterschap Limburg met een wijzigingsvergunning de huidige lozingsvergunning met een half jaar verlengd. Die wijzigingsvergunning ligt momenteel ter inzage. Gelet op het economisch belang van Chemelot mag worden verwacht dat deze wordt goedgekeurd.

De raadsfractie van GroenLinks laat weten verbolgen te zijn dat “opnieuw rondom de IAZI milieu- en veiligheidsaangelegenheden opspelen”. “Het is het zoveelste gedoe op en rondom Chemelot”, zo stelt de fractie, die naar aanleiding van de kwestie schriftelijk vragen stelt aan het College van B&W van Sittard-Geleen en aan het College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg.

Vragen

Cookieinstellingen