Nederlands Kampioenschap voor slagwerkgroep /Slasj/

/Slasj/ op NK in Assen
/Slasj/ op NK in Assen
Foto: M. Scheepers

De slagwerkgroep /Slasj/ van Harmonie Sint Joseph Sittard heeft vanmiddag met succes deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap concertwedstrijden slagwerkensembles van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO).

De jonge slagwerkers, onder leiding van Roland Jaegers, behaalden 86,33 punten en pakten daarmee de titel in de derde divisie!

Eind november vorig jaar haalde dezelfde groep in Heel een hoog puntenaantal op het concours van de Limburgse Bond van Tambourkorpsen (LBT) waarmee ze ook al Limburgs Kampioen werden. Dankzij die kwalificatie kon de slagwerkgroep vandaag met een schare fans uit Sittard en omgeving afreizen naar de Drentse hoofdstad Assen voor het Nederlands Kampioenschap.

Eén van de hoogtepunten van hun optreden was een nummer dat speciaal voor hen werd gecomponeerd door Henk Martens: Paek Zjwart. Met dit stuk is meteen de verbinding gelegd naar Harmonie Sint Joseph Sittard waar /Slasj/ onderdeel van uitmaakt. Immers, die harmonie is in de volksmond niet alleen bekend als Sint Joep, maar ook als ‘De Paek’. Deze bijnaam is afkomstig van de oprichters in 1899; schoenmakers die de schoenen van de inwoners van Sittard moesten zwarten, oftewel ‘paeke’. Het muziekstuk Paek Zjwart is daarmee een eerbetoon van de slagwerkers aan de oprichters van de harmonie 121 jaar geleden.

Na het Limburgs Kampioenschap en nu zelfs het Nederlands Kampioenschap, is het tijd dat dit sensationele muziekstuk eindelijk ook gehoord wordt in de stad waarvoor het is geschreven. Daarom zal /Slasj/ op zaterdag 6 juni aanstaande dit stuk ten gehore brengen tijdens het jaarlijkse Theaterconcert van Harmonie Sint Joseph in de Stadsschouwburg van Sittard. De kaartverkoop daarvoor start zoals gebruikelijk, hoe kan het ook anders, op Sint Joep op 19 maart. Dan worden ook het thema en de rest van het muzikale programma van het Theaterconcert bekendgemaakt.

Cookieinstellingen