Jonkies stelen de show op en aan het water

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In deze tijd van het jaar vind je op en aan het water altijd veel jong leven. Eendenkuikens en kuikens van meerkoeten en waterhoentjes zijn altijd goed voor aandacht.

Nu weet iedereen wel hoe een eendenkuiken eruit ziet, maar hoe ziet een kuiken van een meerkoet eruit en wat is het verschil met een waterhoentje? Die twee worden nogal eens met elkaar verward.

In de gracht langs de stadswal in Sittard zwemt een koppel waterhoentjes met hun jongen. Je herkent een volwassen waterhoentje aan een grotendeels zwart verenkleed, met witte vlekken langs de flanken en opvallende witte onderstaartdekveren met zwarte middenstreep. Ze hebben een rode snavel met gele punt en een rode bles. Hun poten zijn groengeel van kleur. De kuikens zijn volledig zwart en hebben een rode snavel.

In de eendenvijver in het stadspark heeft een koppeltje meerkoeten de fontein gekraakt en er hun nest op gebouwd. Wie bij de vijver op een bankje zit blijft daarom verstoken van het geklater van de fontein. Inmiddels hebben ook de meerkoeten hun eieren uitgebroed. Meerkoeten lijken best veel op waterhoentjes en worden daar ook vaak mee verward. Meerkoeten zijn te herkennen aan hun volledig zwarte verendek, witte snavel en witte bles, en grijsgele poten. De kuikens zijn zwart en hebben een rood plukje veren op hun kop.

Stadsparkfontein gekraakt
Cookieinstellingen