Adoptieplan restauratie toren Sint Petruskerk Sittard

<em>Toren 'ingepakt' voor restauratiewerkzaamheden</em>
Toren 'ingepakt' voor restauratiewerkzaamheden
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De toren van de Grote Kerk, met zijn 83 meter de hoogste kerktoren van Limburg, is het baken van Sittard en al sinds de start van de bouw rond 1505 de trots van de stad.

Nadat de toren in 1857 door een blikseminslag grotendeels verwoest werd, kon hij – mede door de toenmalige offervaardigheid van de Sittardse burgers – in ere worden hersteld door architect en kerkbouwmeester P.J.J. Cuypers.

In 1985 werd de toren nogmaals gerestaureerd en nu, 35 jaar later, is het opnieuw tijd voor groot onderhoud en restauratiewerkzaamheden. Veel mergel- en metselwerk dient te worden vernieuwd en gerestaureerd en onder andere glas-in-loodramen en galmborden worden vervangen.

Het comité ‘Dao baove in d’n Tore’ luidt de noodklok en zet zich in om de laatste €325.000 bij elkaar te krijgen om de toren grondig te restaureren.

Het comité hoopt ook nu, net als in 1861, op dezelfde medewerking en bereidheid tot donaties van de Sittardse burgers en bedrijven. “De Toren is van iedereen en de restauratie willen we dan ook daadwerkelijk samen met u en alle bewoners en bedrijven van Sittard bewerkstelligen,” zo laat het comité weten.

Om dat mede-eigenaarschap symbolisch handen en voeten te geven heeft het comité een uniek adoptieplan uitgewerkt. Daarmee wordt het voor iedereen, van particulier tot onderneming, mogelijk om een passende bijdrage te leveren aan het behoud van dit belangrijke baken van de stad, voor de inwoners en de gelovigen.

Het adoptieplan biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een mergelblok of een compleet hoektorentje te adopteren. Ook het beeld van de heilige Petrus, dat volledig wordt gereconstrueerd, wordt ter adoptie aangeboden. Adopteren kan al vanaf 50 euro.

Bij iedere adoptie zit een officieel adoptiecertificaat en een inschrijving in het adoptieregister dat, na voltooien van de restauratie, wordt gepubliceerd en in de kerk geplaatst. Op deze manier is de toren straks niet alleen de trots van heel Sittard, maar ook een gezamenlijk bezit.

adoptieplan
© Comité Dao baove in d’n Tore
Cookieinstellingen