Sittard-Geleen anticipeert op groeiend aantal aanvragen bijstandsuitkering

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Sinds medio maart is het aantal aanvragen voor een uitkering verdubbeld ten opzichte van 2019.

Dat blijkt uit de cijfers van het gemeentelijke uitkeringsbestand, die laten zien dat autonome ontwikkelingen, zoals de coronacrisis, van grote invloed zijn op de hoogte van het aantal mensen dat aangewezen is op een bijstandsuitkering.

Afgelopen jaar daalde het aantal mensen met een bijstandsuitkering (ruim 2500) in de gemeente met 50. De daling zette voort in de eerste maanden van dit jaar, toen er nog eens 30 mensen uit de kaartenbak van de sociale dienst konden worden gehaald omdat men inmiddels een baan had gevonden. Maar sinds het begin van de coronacrisis nam het aantal inwoners met informatieaanvragen bij de gemeente toe tot zo’n 30 per week, waarvan er uiteindelijk gemiddeld wekelijks 8 bij de lokale sociale dienst uitkwamen voor een bijstandsuitkering.

Sittard-Geleen heeft haar dienstverlening aangepast om de nieuwe instroom van aanvragers voor een bijstandsuitkering op te kunnen pakken. Daarmee vergroot de gemeente de kansen op een nieuwe werkplek.

“Met de aangepaste dienstverlening hebben we extra aandacht voor de mensen die gebruik willen maken van bijstand”, licht wethouder Judith Bühler (Sociale Zaken) toe. “Voorheen meldden inwoners zich vooral na een wijziging in hun woon-of leefsituatie of vanwege het wegvallen van een andere uitkering. We zien nu mensen die zich normaal gesproken redden op de arbeidsmarkt. In deze periode vallen werkzaamheden echter weg en kunnen zij niet snel genoeg switchen naar ander werk. Daarnaast melden zich jongeren die hun opleiding afronden en geen plekje op de arbeidsmarkt vinden. Ook zij hebben soms ondersteuning nodig. We informeren hen en vragen de benodigde gegevens op om zo snel mogelijk het recht op een uitkering vast te stellen en een financiële basis te geven.”

Aanpak Sittard-Geleen

Als de financiële basis er is, kijkt het Participatiebedrijf samen met de mensen verder naar de mogelijkheden en passende vacatures om snel weer aan het werk te gaan. Daarnaast wordt bekeken hoe mensen in de tussentijd moeten worden ondersteund. Moeten ze bijvoorbeeld nadenken over omscholing of over aanvullende trainingen waarmee ze de kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Verder worden online trainingen geboden die bijvoorbeeld gericht zijn op sollicitatievaardigheden. Het Participatiebedrijf werkt hierin zowel voor onze regio Westelijke Mijnstreek als in de samenwerking Zuid-Limburg. Met deze aanpak is de gemeente er inmiddels in geslaagd om de helft van de recente aanvragers voor een bijstandsuitkering weer aan betaald werk te helpen.

Landelijke trend

Het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering is in maart met 56 procent gestegen ten opzichte van de maand ervoor vanwege de coronacrisis. Dat meldde de vereniging van sociale diensten Divosa recent op basis van gegevens van 179 gemeenten. Die gemeenten vertegenwoordigen meer dan de helft van het totale bijstandsbestand in Nederland.

Participatiebedrijf

Op dinsdag 2 juni is het Participatiebedrijf op de locatie aan de Millenerweg weer open voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt, voor mensen die inkomensondersteuning nodig hebben en voor organisaties die op zoek zijn naar personeel. Ook is de locatie op de Rijksweg inmiddels gereed gemaakt volgens de geldende richtlijnen. Binnenkort volgt een verruimde openstelling.

Wanneer kom je in aanmerking voor een bijstandsuitkering?

Om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering:

  • ben je rechtmatig woonachtig in Nederland.
  • ben je 18 jaar of ouder.
  • heb je niet genoeg inkomen of eigen vermogen om in je levensonderhoud te voorzien.
  • kun je geen beroep doen op een andere voorziening of uitkering.
  • zit je niet in de gevangenis of een huis van bewaring.

» Meer informatie

Mensen die werkloos worden na een vast dienstverband komen in eerste instantie in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering. Dat biedt enige financiële rust en een basis om op zoek te gaan naar een andere betaalde baan. Wanneer dat niet lukt kan na verloop van tijd een bijstandsuitkering in beeld komen.

Wie geen vast werk heeft, zoals mensen met een nul-urencontract, of zelfstandigen zonder personeel die geen inkomsten meer hebben, krijgt geen WW-uitkering (want hij of zij heeft daarvoor ook geen premie afgedragen) maar kan wel in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. Het is met name deze groep mensen die ten gevolge van de coronacrisis nu een beroep op een bijstandsuitkering doen.

Cookieinstellingen