Sittardse ondernemers zien weekmarkten liefst verplaatst

Foto: Webcam Sittard

Dat de horeca een stevige veer heeft moeten laten door de elf weken durende lockdown ten gevolge van de coronapandemie is zonneklaar.

Voor veel horecaondernemers was de opluchting dan ook groot dat op 1 juni, weliswaar met inachtneming van een aantal beperkende maatregelen, hun café’s, restaurants en terrassen weer open mochten.

Om de regel van anderhalve meter afstand te kunnen respecteren gaf de gemeente de horecaondernemers op de Markt in Sittard toestemming om hun terrassen richting middenterrein van het plein uit te bouwen. Zo kunnen de horecaondernemers veilig hun gasten ontvangen zonder aan terrascapaciteit in te boeten.

Om de horeca ook zaterdag van het middenterrein van de Markt gebruik te kunnen laten maken is bij wijze van proef de versmarkt de afgelopen weken verplaatst naar het Tempelplein. Ook komende zaterdag zal de versmarkt nog op die locatie staan.

De horecaondernemers van de Markt en Centrum Management Sittard zouden graag zien dat, in elk geval zolang de coronacrisis aanhoudt, zowel de zaterdag- als de donderdagmarkt worden verplaatst naar een andere locatie. Daarbij wordt gedacht aan een verplaatsing naar Oude Markt, Kloosterplein, Deken Tijssenstraat, Jutta van Ravensbergpad, schootsvelden en Ligne. Zo creëer je een mooie en ruim opgezette marktroute waar je veilig en met meer dan genoeg ruimte om je heen je inkopen kunt doen. Op het Kloosterplein kan dan een foodcourt met de vishandels komen, waar mensen weer hun haring, broodje paling of gebakken visje kunnen eten. Daar is tevens voldoende ruimte voor het plaatsen van mobiele toiletten. Tegelijkertijd schep je zo meer ruimte voor bezoekers van de terrassen op de Markt én krijgt ook het winkelend publiek in de straten van de binnenstad meer ruimte.

Marktkooplieden trekken echter helemaal niet aan dit plan, omdat hun vaste klanten dan niet meer weten waar ze staan. Ze vrezen klandizie kwijt te raken en houden dan ook vast aan hun vaste stek op de Markt.

De niet ambulante ondernemers krijgen uit de lokale politiek bijval van D66-fractieleider Bert Kamphuis, die het plan van de marktverplaatsing wel ziet zitten.

De gemeente houdt in de gesprekken over marktverplaatsing rekening met de rechten van de marktkooplieden. Meer duidelijkheid over het al dan niet verplaatsen van de weekmarkten naar een andere locatie wordt binnenkort verwacht.

Gezellige drukte in de Sittardse binnenstad vandaag.

Geplaatst door Hans Verheijen op Zaterdag 13 juni 2020

Cookieinstellingen