Viering Maria Tenhemelopneming en kroedwösj-zegening in Overhoven

Foto: Veldeke

Aanstaande zaterdag 15 augustus viert de kerk Maria Tenhemelopneming. In Overhoven wordt dit katholieke hoogfeest gevierd op zondag 16 augustus.

De dienst begint zondag 16 augustus om 10:30 uur in de Heilig Hartkerk aan de Geldersestraat in de Sittardse wijk Overhoven. Dan vindt ook de jaarlijkse kroedwösj-zegening plaats. U mag uw eigen gemaakte kroedwösj meenemen, maar u kunt er in de kerk – tegen een vrije gave – ook een krijgen die vrijwilligers is gemaakt.

U bent van harte welkom. In het kerkgebouw worden de geldende corona-regels van het RIVM nageleefd.

De kroedwösj-zegening is een oud gebruik dat nog steeds in ere gehouden wordt. Een kroedwösj (ook wel geschreven als kroetwusj, kruudwis, kruitwis of kroedwusj), is een boeket dat bestaat uit 7 (voorgeschreven) kruiden die volgens de overlevering in het graf van Maria gevonden werden. Om die reden wordt de kroedwösj op 15 augustus gezegend. Het gebruik stamt uit de 17de eeuw. De kroedwösj telt 7 verschillende planten. Het getal 7 is een heilig getal en staat voor volledigheid. Het kruidenboeket bestaat volgens de regels uit:

  • 2 onheil afwerende planten zoals koninginnenkruid (ook wel leverkruid of donderkruid genoemd), wilde marjolein, huislook, koningskaars of toorts, Sint-Janskruid, wilgenroosje, klaproos;
  • 2 helende planten zoals valeriaan, duizendblad, boerenwormkruid, echte kamille, tormentil, bijvoet, absintalsem, alsem, duizendblad, helmkruid, hertshooi, salie, smeerwortel of engelwortel;
  • 2 broodgranen: de korenaren van rogge en tarwe;
  • 1 boomvrucht: het groene blad van de walnoot. Dat blad dat bestaat uit 7 blaadjes.

Het kruidenboeket wordt bijeengebonden met liefst een blauw lint van zeven el lang en moet voor zonsopgang met de hand worden geplukt.

Reacties