Na Torenwijn is er nu ook torenbier: Ambrassadeur

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Culturele vereniging De Mander zag dit jaar de jaarlijkse collecte voorafgaand aan de kinderoptocht aan zijn neus voorbijgaan.

Met de opbrengst van de collecte steunt culturele vereniging De Mander jaarlijks een goed doel. Dit jaar zou een deel van het ingezamelde geld ten goede komen aan de restauratie van de toren van de grote kerk van Sittard.

Maar de Sittardse optochten werden ten gevolge van het stormachtige weer afgelast. En vervolgens brak de coronapandemie uit.

Om toch geld in te kunnen zamelen bedacht De Mander dat – in navolging van de Torenwijn (daarvan zijn inmiddels al meer dan 3000 flessen verkocht) – ook de verkoop van een torenbier zou kunnen bijdragen aan de dekking van de restauratiekosten. En dus klopten de bewakers van de lokale cultuur aan bij de in de schaduw van de kerktoren gelegen brouwerij Ambrass aan de Gats.

Brouwer Max Schreuder bedacht een recept voor het nieuwe bier, dat Ambrassadeur werd gedoopt. Hij omschrijft het als “een bloemig biertje, rijk aan smaken en aroma’s, het is een beetje bitter, heeft ook zoete tonen en een prettig zuurtje. Het is een lager bier met wat meer pit dankzij koriander”. En daarmee is Ambrassadeur een bier dat Sittard perfect past, een pint met zowel Vlaamse als Duitse karaktertrekken. En met een alcoholpercentage van 5 is het bovendien een bier dat je lekker ‘door kunt drinken’.

Het eerste brouwsel werd donderdagavond door Jos Schörgers (voorzitter van De Mander) en brouwer Max Schreuder gepresenteerd aan het Torencomité onder voorzitterschap van Sjraar Cox en aan deken Rob Merkx. Het bier viel uitstekend in de smaak.

Ambrassadeur is online te bestellen op de website van De Mander en kost 10 euro per vier flesjes van 0,33 cl. Daarvan gaat 5 euro naar de restauratie van de toren. Bestellingen vanaf 4×4 flesjes worden desgewenst aan huis bezorgd. Bestellingen kunnen ook worden afgehaald bij brouwerij Ambrass.

Kijk voor meer informatie over online bestellen, bezorgen en afhalen op de website van De Mander.

Op de foto boven dit bericht van links naar rechts: Sjraar Cox (voorzitter comité Dao baove in d’n Tore), deken Rob Merkx, Max Schreuder (brouwerij Ambrass) en Jos Schörgers (voorzitter van culturele vereniging De Mander).

Cookieinstellingen