Belofte uit 1669 houdt stand!

<em>Belofte ondanks corona toch waargemaakt: 351e Sint Rosa processie</em>
Belofte ondanks corona toch waargemaakt: 351e Sint Rosa processie
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In 1669 koos het gemeentebestuur van Sittard op voorspraak van de paters Dominicanen Rosa van Lima als stadspatrones.

Dat gebeurde dus al voor de heiligverklaring (in 1671) van Rosa. Rosa van Lima behoedde de stad voor een ernstige epidemie. De bevolking van Sittard beloofde als dank daarvoor jaarlijks ter ere van Rosa van Lima een bidprocessie van de Sint Michielskerk op de Markt naar de Kollenberg te houden, waar in 1675 ter ere van Sint Rosa een kapel werd opgericht. Die belofte werd sindsdien ieder jaar gestand gedaan.

Dit jaar werd de processie echter van de kalender geschrapt vanwege het gevaar op besmetting met SARS-Cov-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Wat de bezetter in de oorlogsjaren niet lukte, leek dit jaar wel te lukken. Maar dat was buiten de waard gerekend.

Om de jaarlijkse belofte toch gestand te kunnen doen trokken vanochtend vroeg om 07:00 uur in alle stilte hulpbisschop monseigneur Everard de Jong en deken Rob Merkx met het Allerheiligste naar de St.-Rosakapel. Ze werden daarbij vergezeld door burgemeester Verheijen, leden van het kerkbestuur, een aantal leden van het processiecomité, broedermeesters, akolieten, hemeldragers en flambouwendragers.

Het gemeentebestuur heeft hierdoor de plechtige belofte, een aan de heilige Rosa gewijde processie, gelukkig niet verbroken.

In het diepste geheim heeft het St.-Rosacomité een aantal vrijwilligers benaderd om het Allerheiligste op een waardige en veilige manier naar de St.-Rosakapel te begeleiden. Daar is de zegen over Sittard en heel Limburg uitgesproken en werd gebeden tot de heilige Rosa opdat zij ons zal beschermen tegen en genezen van Covid-19.

Deze processie wordt vandaag door omroep L1 om 11:00 uur uitgezonden in de reportage ‘Op afstand Sint Rosa in ons midden’.

“De dag dat we het Hoogfeest van de heilige Rosa vieren geven we op deze manier iedereen de gelegenheid om te bidden tot de heilige Rosa opdat zij onze stad bewaart voor alle rampen en onheil,” zo meldt het Sint-Rosacomité. “Tevens bieden wij de mogelijkheid aan om bij de St.-Rosakapel offerkaarsen te branden om zo steun aan de heilige Rosa te vragen. Daarom zal het Kerkenwachtgilde vandaag van 13:30-16:00 uur de kapel voor U openstellen.”

Om 14:00 uur kunt u in Filmhuis De Domijnen de voorstelling Rosa leeft in Sittard! zien, een film van de voorstelling die vorig jaar november plaats vond in de St.-Petruskerk ter ere van heilige Rosa 350 jaar Stadspatrones van Sittard.

Maandag 31 augustus en dinsdag 1 september vindt dit jaar géén Bidprocessies naar de St.-Rosakapel plaats.

“2020 is een jaar waarin we op afstand vieren dat de heilige Rosa in ons midden is en onze stad zal blijven beschermen. Wij wensen u allen een mooie St.-Rosaviering toe en hopen u in 2021 weer te mogen ontvangen bij onze mooie en traditionele St.-Rosaprocessie,” zo spreekt het Sint Rosacomité een wens uit die velen zullen onderschrijven.

Cookieinstellingen