Clean Up Day weer goed voor tientallen zakken met zwerfafval

<em>De 'oogst' van een paar uurtjes zwerfvuil opruimen in Europapark en Haagsittardpark. Foto: Kim Schmitz</em>
De 'oogst' van een paar uurtjes zwerfvuil opruimen in Europapark en Haagsittardpark. Foto: Kim Schmitz
Foto: Kim Schmitz

Zaterdagochtend trokken tal van inwoners, leden van verenigingen, lokale politici, collegeleden, scouts en personeel van bedrijven eropuit om zwerfafval op te ruimen.

De zwerfvuilopruimactie was een initiatief van CNME De Rollen en sluit aan bij de internationale Clean Up Day, die officieel een week later plaatsvindt. De gemeente stelde afvalprikkers, handschoenen, hesjes en vuilniszakken ter beschikking.

Op een grasveldje aan de Veluwestraat in de Sittardse wijk Europapark verzamelden zich in rond 10:00 uur zo’n veertig buurtbewoners om in de omgeving rondslingerend afval op te ruimen.

Na een korte instructie over coronaproof werken, trokken men de wijk in om een kleine twee uur later terug te keren met de oogst van de dag: een stuk ok 20 grote vuilniszakken vol rommel, vooral plastic flesjes, blikjes maar ook andere troep die mensen achteloos, maar soms ook zeer bewust, in de openbare ruimte droppen. “Laatst heeft handhaving na onderzoek van de achtergelaten troep mensen uit Geleen kunnen linken aan een afvaldumping in de Jan Steenstraat in Sittard,” zo weet Sittards bekendste zwerfafvalinzamelaar Melle van Buren te melden. “Vaak zijn mensen te beroerd om naar de milieustraat te gaan om daar hun afval naar toe te brengen. Veel van het afval dat mensen in de openbare ruimte achterlaten kan bovendien gratis worden ingeleverd.”

zwerfvuilopruimactie

De leeftijd van de deelnemers aan de opruimactie varieert van pakweg een jaar of drie tot in de zeventig. Jong geleerd is oud gedaan. Afval gooi je in een prullenbak, ook als je op straat bent of in een park of bos. En als er geen prullenbakken staan dan neem je je troep mee naar huis en gooi je die daar in de vuilnisbak. Dat je je eigen omgeving – en dat geldt zeker voor de openbare ruimte, die je deelt met anderen – schoonhoudt is een kwestie van opvoeding, mentaliteit en milieubewustzijn. Melle van Buren: “Een schone omgeving remt mensen om hun rommel op straat te gooien. Dan is de drempel hoger dan wanneer er toch al overal afval rondslingert”.

Ook in andere wijken werden de handen uit de mouwen gestoken om zwerfafval op te ruimen, zoals in Sanderbout. Daar gingen leden van politieke groepering gob met afvalprikker en handschoenen aan de slag.

Cookieinstellingen