Dieteren-Klinkers sluit voorgoed de winkeldeur

<em>De winkel van Dieteren-Klinkers op de Steenweg in Sittard</em>
De winkel van Dieteren-Klinkers op de Steenweg in Sittard
Foto: SGN

Jean, Miet en Margriet Dieteren, broer en twee zussen, ze groeiden ermee op en verdienden er hun brood: de winkel van Dieteren-Klinkers op de Steenweg in Sittard.

Negentig jaar geleden startte hun moeder kort na de geboorte van Jean met de winkel. Het nabijgelegen ziekenhuis De Goddelijke Voorzienigheid trok steeds meer mensen naar de stad en dat betekende handel!

Het aanbod was gevarieerd: vlees, zuivel en kruidenierswaren. En fruitmanden en ander lekkers natuurlijk, voor mensen die op ziekenbezoek gingen.

Naast de kruidenierswinkel lag het snoepwinkeltje, waar meerdere generaties als kind hun veterdrop, lolly’s, toverballen, kauwgom, salmiak, ‘oukouk-sjtaefkes’, ‘droplótsje’ en ‘sókkerpapier’ haalden. Of op latere leeftijd een rokertje. Later kwam er nog een winkel met porselein en glaswerk bij. En een winkel op de Stationsstraat. Die laatste drie zijn in de loop der jaren verdwenen, maar de kruidenierswinkel is altijd gebleven. Door de jaren heen is er aan het interieur nauwelijks iets veranderd. Wat wel veranderde waren de klanten. “Sommige mensen zijn zo ongemanierd,” moppert Margriet. “Ze komen binnen, kijken rond, zeggen ‘oh wat leuk’ en vertrekken weer. Er kan nog geen goedendag vanaf.”

Broer en zussen zagen vanaf hun jeugd de winkel groeien en floreren, maar maakten sinds de komst van de supermarkten en later de verhuizing van het ziekenhuis naar Geleen ook een gestaag dalende trend mee. Steeds meer winkels in de straat kwamen leeg te staan, maar zij hielden vol. Tot en met afgelopen zaterdag. Toen kwam een einde aan een winkelleven waarmee drie hele mensenlevens nauw waren vervlochten.

Jean, Miet en Margriet wilden in alle stilte stoppen met de zaak. Dat is gelukt. Zaterdag ging de deur voor de laatste keer op slot. “Het is goed geweest.”

Cookieinstellingen