Raad van State wijst bezwaren melkveehouders uit Einighausen af

<em>Hoogspanningsstation Graetheide</em>
Hoogspanningsstation Graetheide
Foto: beeldcitaat Google

De Raad van State heeft de bezwaren van twee melkveehouders uit Einighausen tegen de aanleg van een ondergrondse hoogspanningsleiding onder hun weilanden door afgewezen.

Het bestemmingsplan ‘Versterken 150kV-net’ werd op 9 mei 2020 door de gemeenteraad van Sittard-Geleen gewijzigd vastgesteld. Het plan voorziet in de aanleg van een ondergrondse 150kV-hoogspanningsverbinding tussen het hoogspanningsstation Graetheide, ten noorden van het Chemelotterrein en ten oosten van de rijksweg A2, en het hoogspanningsstation Lutterade, in de woonkern van Lindenheuvel.

De melkveehouders vrezen dat door de aanleg van de hoogspanningsleiding onder hun weilanden een magnetisch veld ontstaat dat schadelijk is voor de gezondheid van hun melkkoeien en willen dat de gemeente een ander tracé voor de leiding kiest. Volgens de gemeente is dat niet mogelijk, onder meer vanwege andere leidingen die al in het gebied liggen.

Volgens de bestuursrechters heeft de Gemeente Sittard-Geleen de tracékeuze voor de ondergrondse hoogspanningsleiding op een zorgvuldige manier gedaan: alle belangen zijn afgewogen en de keuze is voldoende onderbouwd. Verder is er geen bewijs voor de stelling dat de hoogspanningsleiding schadelijk is voor de dieren van de melkveehouders.

De boeren vroegen verder om bij de uitvoering van het plan de leidingen door middel van boringen aan te leggen in plaats van ze in te graven.

Volgens vaste jurisprudentie kunnen in een bestemmingsplanprocedure uitvoeringsaspecten niet aan de orde komen. Uitvoeringsaspecten staan niet in het plan beschreven, dus daar kan de bestuursrechter geen uitspraak over doen.

Cookieinstellingen