‘Oogstdagen op Watersley Sports & Talentpark’

<em>Klooster Watersley</em>
Klooster Watersley
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op zondag 22 en zaterdag 28 november 2020 wordt, met de organisatie van twee oogstdagen, de eerste stap gezet richting de nieuwe voedselvoorziening op Watersley Sports & Talentpark in Sittard.

Rondom het historische kloostergebouw wordt middels het toevoegen van 1500 bomen, diverse gewas-/plantsoorten en verschillende diersoorten, het landschap in 2021 verrijkt. Het doel hiervan is het creëren van een lokale voedselvoorziening waarbij geëxperimenteerd kan worden met gezonde en duurzame voedingsmiddelen en daarmee het ontwikkelen van uitgebalanceerde voeding die aansluit bij de wensen van de sporters op Watersley en de bewoners van de regio. Op deze manier is dit project niet enkel uniek in de directe omgeving, maar ook op provinciaal, en wellicht zelfs nationaal, niveau.

Voedselbos Watersley Sports & Talentpark gaat van start!

Voordat met de aanplant kan worden begonnen moet er natuurlijk eerst geoogst worden en dat doet Watersley Sports & Talentpark graag samen met u! De eerste oogstdagen zijn in samenwerking met meerbomen.nu gepland op zondag 22 en zondag 28 november. Er wordt gewerkt in twee dagdelen: van 10:00 tot 12:30 uur en van 13:00 tot 15:30 uur. Op de aanmeldpagina kunt u aangeven of u in de ochtend, de middag of de gehele dag wilt meehelpen met oogsten en zo uw steentje wil bijdragen aan het nieuwe voedselbos.

De filosofie van Watersley Sports & Talentpark

Watersley Sports & Talentpark is een wooncampus voor zowel nationale- als internationale jonge topsporttalenten. Een plek waar talloze faciliteiten met elkaar verbonden zijn en waar groei en ontwikkeling centraal staan. Binnen vier jaar tijd zullen de Olympische Spelen niet aan de andere kant van de wereld plaatsvinden, maar praktisch in onze voortuin (Parijs 2024) en precies dat plaatst Watersley in een unieke positie om zich verder te ontwikkelen als sport- en talentencampus en als voorbereidingslocatie voor 2024.

Om optimaal gebruik te maken van deze unieke kans, wordt dit jaar nog gestart met de ontwikkeling van het voedselbos op Watersley Sports & Talentpark. Naast het herstellen van de oorspronkelijke functie, is dit ook een belangrijke stap om de sporters te kunnen voorzien van de best mogelijke voeding. Deze vroege start garandeert een kwalitatieve en kwantitatieve voedselproductie voor over vier jaar. Daarnaast heeft dit maatschappelijke impact door samen met een aantal maatschappelijke partners (o.a. Kr8ig, Talent, de Parkschool en Porthos) het onderhoud te verzorgen. Het van het terrein afkomstige voedsel vormt de basis voor gezonde maaltijden voor de jonge sporters en wellicht in de toekomst ook voor senioren en andere bewoners in de regio.

Meerbomen.nu en Urgenda

De oogstdagen worden mogelijk gemaakt door de inzet van meerbomen.nu en Urgenda. Een miljoen bomen planten in één plantseizoen. Het kan, als er genoeg mensen meehelpen! We slaan de handen ineen om in het plantseizoen van 2020/2021 minimaal 1 miljoen bomen te planten. Dit doen we omdat wij geloven dat bomen planten dé oplossing is om klimaatverandering tegen te houden, de biodiversiteit te herstellen en een handelingsperspectief te bieden. Zo laten we de wereld mooier achter voor de volgende generaties.

Op maar liefst 870 plekken in het land zal er geplant worden en Limburg is, na Noord-Brabant, die provincie waar komend jaar de meeste bomen geplant zullen worden. Eén van deze locaties is Watersley Sports & Talentpark waarbij de bomen onderdeel zullen uitmaken van het nieuwe voedselbos.

Planning

Bent u geïnteresseerd en wilt u graag uw steentje bijdragen tijdens (een van) de oogstdagen? Via www.meerbomen.nu/agenda kunt u zich makkelijk aanmelden voor de verschillende oogstdagen in heel Nederland.

Wilt u meer informatie over het meerbomen.nu project?

Cookieinstellingen