So You Think You Can Paint!

20 nov 2020, 12:15 Nieuws
so you think you can paint
Het Bulgaarse schildertalent Dimitar Genchev inspireerde 49 schilders om hun beste beentje voor te zetten in de schilderwedstrijd S o Y o u T h i n k Y o u C a n P a i nt !
De werken van de kunstenaars zijn te zien in de gratis expo in het centrum van Sittard tot en met 29 november.
Aanleiding voor deze schilderwedstijd is de overzichtstentoonstelling van Dimitar Genchev in Schoonheid & Verval in Museum De Domijnen Hedendaagse Kunst in Sittard. Te zien tot en met 29 november 2020.
Negenenveertig (amateur) kunstenaars hebben zich laten inspireren door de expositie Schoonheid & verval, met schilderijen van Dimitar Genchev en sculpturen van Peter Buggenhout. De Domijnen creëert hierbij een podium voor (amateur)kunstenaars uit de regio en maakt kunst toegankelijk voor de inwoners en bezoekers van Sittard.
Door middel van een lezing en film werden de deelnemers door curator Anne Berk ingewijd in de geheimen van de schilderkunst van Dimitar Genchev. Vervolgens gingen ze zelf aan de slag, met als resultaat een grote diversiteit aan schilderwerken. Het formaat was vrij, alles mag. Van subtiele penseelstreken tot grootse verfgebaren en spraypaint. Van schilderen, fotografie, collage tot Photoshop.
De resultaten zijn te zien in de gratis expositie S o Y o u T h i n k Y o u C a n P a i n t! in een etalage naast Coffee Mundo/The Library aan de Ligne in de Wolf & Hertzdahlstraat te Sittard.
De top 3 beste werken vallen in de prijzen met waardebonnen van €150, €100 en €50, voor de winkel in schildermaterialen. (Lees verder onder de foto.)
so you think you can paint 2

Over de expositie Schoonheid & verval

Het Bulgaarse schildertalent Dimitar Genchev (Plovdiv, 1985) en bekende Belgische beeldhouwer Peter Buggenhout
(Gent, 1963) zijn gefascineerd door verval. Zij tonen, elk op eigen wijze, de sublieme schoonheid van onttakelde fabrieken, vuilnis en puin.
Het voormalige Oostblok levert vele schildertalenten af, van de Leipziger Schule tot de Roemeense school van Cluj. Ook Dimitar Genchev is een fantastische schilder, dankzij de gedegen schildertraining die hij sinds zijn twaalfde kreeg. Hij stak zijn licht op bij de klassieke meesters in het Rijksmuseum en bezocht de vooruitstrevende Rijksakademie in Amsterdam. Met 40 werken is dit de eerste museale overzichtstentoonstelling van deze Bulgaarse schilder in Nederland.
Schilderen is net toveren! Voor Dimitar Genchev is de uitdaging om de 3D-wereld op stukje doek te vangen. ' 'Als je lang naar dingen kijkt, ga je ervan houden,” zegt Genchev.Schilderen begint met goed kijken.
Genchev toont de schoonheid van rommelige interieurs, baders aan de Zwarte Zee en onttakelde fabrieken in post-communistisch Bulgarije. Hij schildert het licht op een fluweelzachte huid, geglazuurde keramiek, roestig ijzer of afbladderende muren.
Genchev schildert de wereld om hem heen, maar kopieert haar niet zonder meer.
Hij combineert realisme met abstracte verfexperimenten. Soms verweeft hij beelden van de echte wereld met beelden van internet tot een 'augmented reality.' Genchev wil de traditie van de schilderkunst vernieuwen.
Peter Buggenhout verwierf internationale bekendheid met zijn imposante sculpturen van geroest ijzer, puin, slachtafval, stof en vuil. Abjecte materialen die we anders geen blik waardig keuren en die ons angst inboezemen. Hun oorspronkelijke functie is niet meer te achterhalen. Deze 'stofsculpturen' lijken niet gemaakt, maar als vanzelf ontstaan met het verstrijken van de tijd.
Winnaars bekend gemaakt tijdens lezing
De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de lezingen van Anne Berk in het laatste weekend van de tentoonstelling. De winnaars krijgen vooraf persoonlijk bericht.
Locatie: Collegezaal van De Domijnen, Ligne 5, Sittard
Tijd: zaterdag 28 en zondag 29 november om 11:30 en 13:00 uur
Reserveren: [email protected]
Expositie
S o Y o u T h i n k Y o u C a n P a i nt !
Aan de Ligne/Wolf & Hertzdahlstraat naast Coffee Mundo The Library.
Te zien tot en met zondag 29 november 2020.
Schoonheid & verval, Dimitar Genchev en Peter Buggenhout
Tentoonstelling in Museum De Domijnen Hedendaagse Kunst
Te zien tot en met zondag 29 november 2020, Ligne 5, 6131 MT Sittard.
Open van dinsdag tot en met zondag, 11:00-17:00 uur, kinderen tot 18 jaar en museumkaarthouders gratis.