Rioolbuizen annex afvalbakken met explosieven vernield

Foto: SGN

Een tijdje geleden plaatste de gemeente in samenwerking met Vrienden van de Schwienswei op diezelfde Schwienswei een aantal rioolbuizen verticaal in de grond om te fungeren als robuuste en vuurvaste afvalbak.

Afgelopen dagen werden twee van deze geïmproviseerde afvalbakken moedwillig vernield met explosieven, dan wel illegaal zwaar vuurwerk. Ook een gewone afvalbak bij zwembad de Nieuwe Hateboer werd met vuurwerk vernield.

Vuurwerkvandalisme komt elk jaar voor en is naast dierenleed, luchtvervuiling en vuurwerkletsel een van de redenen dat steeds meer mensen voor een algeheel vuurwerkverbod zijn. Dit jaar geldt tijdelijk een algeheel vuurwerkverbod dat is afgekondigd om te voorkomen dat de ten gevolge van de coronapandemie toch al zwaar belaste zorg tijdens de jaarwisseling met nóg meer spoedgevallen wordt opgezadeld. Maar dat laat de lokale vuurwerkvandaal koud.

De vernielingen zijn weer goed voor groeiende ergernis en keert zich uiteraard tegen liefhebbers van vuurwerk die zich wel aan de regels houden. De kosten van reparatie en van de maatregelen die moeten worden genomen om schade te voorkomen, worden uiteindelijk betaald door de lokale belastingbetaler… De wijkcoördinator is er wel klaar mee: “Dan wordt gezegd, wellicht moet je er geen aandacht aan geven, maar verdomme, laat die onzin toch gewoon. Ga met lego spelen. Zielige figuren.”

Reacties