Ploggers ruimden 1400 kilo gedumpt afval op bij Broeksittard

Ploggers zijn mensen die aan plogging doen en plogging is een samentrekking van de woorden jogging en plocka (verzamelen) en wordt gebruikt voor mensen die tijden het joggen of tijdens een wandeling zwerfaval in de omgeving opruimen.

Vandaag gebeurde dat op initiatief van Nannet van Loo en Pierre Nusser, laatstegnoemde is voorzitter van het wijkberaad Broeksittard. Samen met onder meer wethouder Kim Schmitz, Michel van Dijke, Melle van Buren en raadslid Myra Wijnen ruimden ze maar liefst 1400 kilo aan gedumpte troep op!

Bijzonder was dat dit – in overleg met de Duitse autoriteiten – voornamelijk op Duits grondgebied gebeurde, en dan met name in de Oligstraße en de omliggende natuur. Langs die weg, langs de beek en in de bossen wordt namelijk zeer vaak illegaal afval gedumpt. Het gaat dan bijvoorbeeld om afgedankte huisraad, afval van hennepplantages, zakken met luiers, huishoudelijk afval, oud papier en zelfs niet bezorgde postpakketten.

Wijkcoördinator François Mostard hield een oogje in het zeil omwille van de veiligheid van de ploggers en de naleving van de coronamaatregelen . “Het is hier om de haverklap raak wat illegale afvaldumpingen betreft,” zo zegt hij. “Als je kijkt naar wat voor afval hier wordt gedumpt mag je ervan uitgaan dat in elk geval het gros afkomstig is uit Nederland.” En dat is een extra reden om ook zo vlak over de Duitse grens de troep op te ruimen.

Op dinsdag 19 januari vindt er een online zwerfvuilforum plaats waarin ploggers en iedereen die verder nuttige ideeën heeft voor de oplossing van het zwerfvuilprobleem kunnen deelnemen.

Cookieinstellingen