Sittardse wijk Overhoven vorig jaar hotspot voor Aziatische tijgermug

Foto: CC0

De Sittardse wijk Overhoven blijkt vorig jaar een heuse hotspot te zijn geweest wat betreft het voorkomen van de schadelijke Aziatische tijgermug.

Volgens de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) werden vorig jaar in Overhoven 373 tijgermuggen in muggenvallen geteld en dat is een record voor Nederland. Aziatische tijgermuggen liften mee met internationale bamboetransporten en autobandentransporten. Ze kunnen ziekten overbrengen zoals zika, dengue (knokkelkoorts), chikungunya en gele koorts.

Volgens de NVWA werd de Aziatische tijgermug in september afgelopen jaar waargenomen door een wijkbewoner. Afgelopen jaren werd het voorjaar steeds warmer, waardoor het broedseizoen voor deze muggen steeds vroeger begon en in lengte toenam. Daarmee groeit de overlevingskans van deze exotische mug.

Naar aanleiding van berichten over het aantreffen van een groot aantal tijgermuggen in Overhoven hebben raadslid Berry van Rijswijk en burgerlid Fred Vroomen namens de gob-fractie een aantal vragen aan het college van B&W gesteld.

De gob-fractie wil van het college weten of men op de hoogte is van het voorkomen van de Aziatische tijgermug in Overhoven en wanneer het college de gemeenteraad hierover gaat inlichten. De gob-fractie wil ook weten of en wanneer de GGD Zuid-Limburg in staat is om eventuele besmettingen met de genoemde tropische ziekten te bestrijden en of daar – gelet op de coronapandemie -wel voldoende capaciteit voor bestaat. Ook wordt de vraag gesteld of er in andere wijken eveneens sprake is van deze problematiek.

De fractie vraagt verder of er een oorzakelijk verband valt te leggen naar importeurs in of in de nabijheid van Overhoven, de producten die ze importeren en de aanwezigheid van de Aziatische tijgermug en of er een verband valt te leggen met de Geleenbeek/Keutelbeek die door de wijk stroomt.

Wat voorlichting betreft vraagt de gob-fractie hoe de gemeente inwoners gaat informeren om mogelijke onrustgevoelens bij de bewoners in Overhoven weg te nemen en welke rol wijkplatforms, NVWA en eventueel natuurorganisaties hierbij kunnen spelen.

En tenslotte vraagt de fractie of en hoe wijkbewoners door de gemeente worden gefaciliteerd bij de bestrijding van deze muggen, zoals het zetten van muggenvallen en lokdozen en wat de gemeentelijke ongediertebestrijdingsdienst hierin kan betekenen.

Cookieinstellingen