Definitieve prognose: 24 zetels voor D66 en 34 voor VVD

Foto: © Annet Wagener

De VVD krijgt 34 zetels in de nieuwe Tweede Kamer. D66 is met 24 zetels de tweede partij.

Dat is de definitieve prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP, nu alle uitslagen binnen zijn. Minder Nederlanders hebben dit jaar gestemd voor de Tweede Kamer dan vier jaar geleden. De opkomst bedroeg 78,7 procent, tegen 81,6 in 2017. Den Haag stelde dinsdag als laatste gemeente de uitslagen vast, niet alleen voor de stad zelf maar ook voor de Nederlanders die vanuit het buitenland hebben gestemd.

Nederlanders die in het buitenland wonen, hebben vooral op de VVD gestemd. De partij van premier Mark Rutte kreeg 22,7 procent van de stemmen in deze groep. Dat is wel iets minder dan vier jaar geleden. D66, dat vier jaar geleden de meeste stemmen kreeg uit het buitenland, zakte van 23,7 procent naar 17,8 procent. GroenLinks werd de derde partij met 16 procent van de stemmen. De pro-Europese partij Volt, die voor het eerst in de Tweede Kamer komt, kreeg 3,5 procent van de stemmen, iets meer dan Forum voor Democratie.

Bijna 93.000 Nederlanders in den vreemde mochten stemmen. Zij konden hun biljet per post naar het stadhuis van Den Haag sturen, waar de stemmen werden verzameld en geteld. Alle stemmen die voor maandagmiddag binnen waren, telden mee. Uiteindelijk hebben 63.502 mensen vanuit het buitenland gestemd. Dat is iets meer dan de bijna 60.000 van vier jaar geleden

De zetelverdeling voor de andere partijen in de Kamer blijft gelijk ten opzichte van een eerder bekendgemaakte voorlopige uitslag. De PVV krijgt zeventien zetels en het CDA vijftien. De SP en de PvdA komen elk met negen mensen in de Kamer. GroenLinks zakt van veertien naar acht zetels, Forum voor Democratie stijgt van twee naar acht. De Partij voor de Dieren groeit van vijf naar zes zetels. De ChristenUnie blijft staan op vijf en de SGP en DENK op drie. 50PLUS houdt één Kamerzetel over. Vier partijen komen nieuw in de Kamer: JA21 en Volt met drie zetels, BIJ1 en de BoerBurgerBeweging met één zetel.

Cookieinstellingen