Bestuursvoorzitter Zuyderland: ‘Het is passen en meten: het gaat maar net’

Vanwege de toenemende drukte in de ziekenhuizen heeft Zuyderland Medisch Centrum besloten om vier extra operatiekamers te sluiten.

Op dit moment zijn er nog tien van de negentien operatiekamers in gebruik. De tijdelijke sluiting is nodig om de personele bezetting voor de Intensive Care (IC) rond te krijgen. De IC wordt momenteel namelijk stevig belast. Het ziekenhuis liet gisteren weten dat er 89 coronaptiënten zijn opgenomen. Daarvan liggen er 32 op de IC. Omdat de druk op de IC toeneemt heeft Zuyderland besloten om vier extra bedden op de IC te plaatsen. De bezetting voor deze bedden wordt mede verzorgd door personeel van de operatiekamers.

Bestuursvoorzitter David Jongen licht toe: “Het verder opschalen van de IC-capaciteit heeft helaas gevolgen voor de planbare OK-zorg. Het afschalen van reguliere zorg is altijd een heel moeilijk besluit, maar we kunnen echt niet anders. Door de drukte is het bij Zuyderland passen en meten: het gaat maar net”.

Operaties op zaterdag

Zuyderland heeft als enige ziekenhuis in Nederland besloten om de komende periode enkele operatiekamers op zaterdag te openen om hiermee een gedeelte van de wachtlijst weg te werken. Daarbij wordt personeel van de OK en de dagverpleging op basis van vrijwilligheid ingezet. David Jongen: “Het is een druppel op een gloeiende plaat, want de wachtlijsten lopen steeds verder op. Maar juist voor de patiënten die écht al zo lang wachten en hierdoor steeds meer klachten krijgen, is dit natuurlijk een uitkomst. We hopen, ondanks de afschaling van OK-zorg, toch de operaties op zaterdag te kunnen blijven uitvoeren.”

Cookieinstellingen