Menstruatiearmoede: kiezen tussen maandverband of een maaltijd

Foto: SGN

Jonge vrouwen die moeten kiezen tussen maandverband of een maaltijd: dat lijkt in Nederland een ver-van-mijn-bed-show.

Lijkt, want maar liefst 1 op de 10 meisjes en vrouwen tussen de 12 en 25 jaar geeft aan wel eens problemen te hebben om aan hygiënische menstruatieproducten te komen. Menstruatie-armoede is een stilgezwegen probleem en blijft niet beperkt tot hygiëne. Het heeft ver strekkende gevolgen voor de ontwikkeling van meisjes en jonge vrouwen. Door gevoelens van onzekerheid mijden ze sociale activiteiten en meisjes missen zelfs dagen op school. Ze missen cruciale ontwikkelingen die eenvoudig mogelijk te maken zijn met een tampon of maandverband.

Wat menstruatie-armoede anders maakt dan het bredere probleem van armoede, is het taboe dat erop rust. Een dubbel taboe: je geldgebrek bespreken is al moeilijk, over je menstruatie praten komt daar nog bovenop. Sommige vrouwen die hulp krijgen, durven dit als het om hun menstruatie gaat bijvoorbeeld niet bij hun hulpverleners te vragen. Deze eye-opener heeft de leden van Junior Chamber International Zuid-Limburg aangemoedigd in actie te komen om deze vrouwen een kans te geven zich zorgeloos te ontwikkelen.

Inzamelingsactie

JCI Zuid-Limburg wil hulp bieden aan deze (jonge) vrouwen. Met een inzamelingsactie en het inkopen van menstruatieproducten wordt de lokale voedselbank ondersteund. Dat gebeurt op lokaal terrein en in de regio Zuid-Limburg. Begin mei overhandigen leden van JCI Zuid-Limburg de ingezamelde producten aan de Voedselbank. De actie loopt tot en met 30 april.

Inzamelingsactie: wat en waar

De volgende menstruatieproducten worden ingezameld: tampons; maandverband; inlegkruisjes; menstruatiecups en toiletpapier. Inleveren van deze producten kan bij:

  • Jan Linders Geleen
  • Kasteel Limbricht
  • Timberland Store Maastricht

Op zaterdag 24 april, tijdens de inzameldag, kunt u tussen 09:00 en 13:00 uur ook terecht bij:

  • Parkeerterrein de Geusselt (bij Select Hotel ApplePark), Maastricht
  • Roda JC ring (bij Happy Italy), Kerkrade
  • Parkterrein bij Op de Vos, Hasseltsebaan 100, Sittard

Ook financiële donaties zijn welkom!

Cookieinstellingen