‘Dak’ in centrum van Geleen moet zorgen voor nieuw elan

Centrummanagement Geleen denkt al geruime tijd na over de toekomst van het centrum van Geleen.

Ze willen het centrum bruisender, bedrijviger en leefbaarder te maken. “Willen we de centrumfunctie voor Geleen blijven behouden, dan zullen naast winkelen ook andere functies verder ontwikkeld moeten worden”, aldus Davey Nieuwendijk van het Centrummanagement. Te denken valt hierbij een werken, wonen en recreëren. “Winkelen is en blijft belangrijk, maar we moeten ook verder kijken”, aldus Nieuwendijk.

Al enige tijd loopt het Centrummanagement met een bijzonder idee. Men denkt na over een grootschalig dak midden in het Geleense centrum. Het idee van een Centrum dak in Geleen spreekt voor velen tot de verbeelding. “Met name organisatoren van evenementen zijn enthousiast over de extra gebruiksmogelijkheden. Ook zien de organisatoren een kans om meermaals een evenement te organiseren of sommige eendaagse evenementen meerdaags te gaan organiseren. Organiseren wordt nagenoeg seizoens-ongebonden en daarmee verdwijnt een belangrijk afbreukrisico. Ook activiteiten zoals sport- en bewegingsevenementen, concerten of straattheater-producties kunnen onder een dak makkelijker worden georganiseerd. Ook de Geleense weekmarkt, die wekelijks vele bezoekers trekt, zal hiervan profiteren”, aldus Maurice Nelissen voorzitter van het Centrummanagement.

“Qua locatie is er bewust gekozen voor de Oude Markt, omdat deze locatie zich, volgens de gemeentelijk plannen, moet ontwikkelen tot nieuw horecaplein. Van meer activiteiten en evenementen profiteert de horeca. Het moet elkaar versterken”, aldus Nelissen.

Om de haalbaarheid, behoefte en potentie van een dergelijk dak te onderzoeken gaf het Centrummanagement aan een externe partij de opdracht om een eerste inventarisatie te doen. Hierbij zijn 20 evenementenorganisatoren, stakeholders en belanghebbende geïnterviewd. De uitkomsten van deze gespreken zijn verwerkt in een rapportage. De rapportage is onlangs aangeboden aan wethouder Pieter Meekels (Binnenstedelijke Ontwikkeling). In een eerste reactie laat de wethouder weten enthousiast te zijn, maar dat er nog de nodige stappen moeten worden gezet.

“Deze eerste inventarisatie laat zien dat er potentie is. De volgende stap is het onderzoeken van de technische en financiële haalbaarheid. Naar onze mening moet het dak een duurzaam en innovatief karakter hebben. Qua materiaal gebruik denken we na over een samenwerking met de Brightlands Chemelot Campus”, aldus Nieuwendijk.

Geleense Markt deels overdekt

Cookieinstellingen