EU versterkt grensregio van België, Nederland en Duitsland

Foto: © Christian Lue

Interreg Euregio Maas-Rijn (EMR) investeert ruim 12 miljoen euro aan Europese middelen in Euregio Maas-Rijn.

Interreg, het grensoverschrijdende subsidieprogramma van de Europese Unie, ondersteunt de samenwerking tussen grensregio’s in heel Europa. Het programma heeft ruim 12 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) toegekend aan twaalf projecten in de Euregio Maas-Rijn, het grensgebied tussen België, Nederland en Duitsland. De Interreg Euregio Maas-Rijn bestaat uit dertien samenwerkende partnerregio’s. De meeste geselecteerde projecten ontvangen daarnaast aanvullende financiering van de lidstaten, waardoor het totale investeringsbedrag 24 miljoen euro bedraagt.

Ruim 12 miljoen euro uit Brussel voor grensoverschrijdende projecten

“Grensoverschrijdende samenwerking staat voor ons centraal en we zijn ervan overtuigd dat we ons doel van een meer geïntegreerde, innovatieve, welvarende en hoogopgeleide regio zullen bereiken als we blijven samenwerken”, aldus Mark Vos, coördinator van het Interreg-programma Euregio Maas-Rijn. Het programma heeft daarom besloten om nog eens twaalf projecten te steunen: twee projecten op het gebied van innovatie, één economisch project, acht projecten inzake sociale inclusie en onderwijs en één project rond regionale cohesie.

Twaalf nieuwe Europese projecten voor onze regio:

  • Blockchain4Prosumers – BC4P: Het doel van dit project is om een concrete, innovatieve blockchain-sleuteltechnologie te ontwikkelen voor een veilige energiemarkt op basis van hernieuwbare energiebronnen.
  • ET2SMEs: Dit project is erop gericht om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te laten profiteren van de economische en sociale effecten van de toekomstige realisatie van de Einstein Telescoop in de Euregio Maas-Rijn.
  • Food Screening EMR: Dit project wil lokale mkb-bedrijven ondersteunen bij de overgang naar duurzame landbouw. De doelstelling is om bedrijven te voorzien van de meest recente informatie over best practices en technologische vooruitgang.
  • euPrevent PROFILE: Het project ‘preventie van eenzaamheid bij ouderen in de Euregio’, of kortweg PROFILE, stimuleert grensoverschrijdende samenwerking om de ongewenste eenzaamheid onder ouderen te voorkomen en te bestrijden.
  • EMRWINE: Het voornaamste doel van het project is om een grensoverschrijdend netwerk te vormen op het gebied van wijnbouw in België, Duitsland en Nederland en op die manier te komen tot een ecologische, duurzame en toekomstbestendige wijnsector in de regio.
  • COMPAS: Dit project wil de organisatiecapaciteit in de medische sector vergroten door een uitgebreide cursus te ontwikkelen over gezondheidszorg, patiëntveiligheid en innovatie.
  • Skills4you: Het doel van dit project is om de vaardigheden van leerkrachten op het gebied van online lesgeven te versterken, zodat ze hun aanpak beter kunnen afstemmen op de verschillende capaciteiten en behoeften van hun leerlingen.
  • EMRLingua: De doelstelling van dit project is om het belang van de buurtalen Frans, Duits en Nederlands en van interculturele competenties te benadrukken. De focus ligt op leerlingen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs.
  • EMR Digital Twin Academy: De grensregio van België, Nederland en Duitsland heeft de potentie om uit te groeien tot een excellente regio op het gebied van Digital Twin-technologieën. Het project wil dit ondersteunen in de vorm van een academie die seminars, opleidingen, cursussen en onderzoeksmogelijkheden aanbiedt.
  • FUNFORLAB: Dit project wil medisch personeel aanmoedigen en mensen werven om aan de slag te gaan als medisch-technisch assistent. Het is ook de bedoeling om de betreffende opleidingen meer gelijk te trekken.
  • EUTech: Dit project is erop gericht om de populariteit van bètavakken onder leerlingen – maar ook leraren – te verbeteren en het belang van deze vakken te onderstrepen.
  • Crossquality: Dit project houdt zich bezig met de kwaliteit van de grensoverschrijdende samenwerking in de Euregio Maas-Rijn en met de invloed die Interreg-projecten op de regio hebben.

Programmapartners

Interreg Euregio Maas-Rijn is een samenwerkingsverband tussen de volgende dertien partnerregio’s:

  • België: Duitstalige Gemeenschap van België, Vlaanderen, Provincie Vlaams-Brabant, Provincie Luik, Provincie Limburg, Federatie Wallonië-Brussel, Waals Gewest
  • Duitsland: Regio Aken Zweckverband, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts
  • Nederland: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Provincie Limburg, Provincie Noord-Brabant
Cookieinstellingen