Kabinet kondigt onder voorbehoud versoepelingen aan

Foto: Kasteelpark Born

Premier Rutte heeft zojuist op de persconferentie bekendgemaakt dat de coronamaatregelen vanaf 19 mei waarschijnlijk kunnen worden versoepeld.

Hij sprak van versoepelingen met een pauzeknop. Of die pauzeknop ingedrukt zal worden wordt volgende week maandag beslist en hangt af van de vraag of de instroom in de ziekenhuizen daalt met 20 procent. “Wel of niet versoepelen hangt niet van een procent meer of minder af. Als de richting goed is, maar nog geen 20 procent, dan durven we de stap aan.”

Vanaf 19 mei gaan “als het kan” de volgende versoepelingen in:

  • Sexwerkers mogen hun beroep weer uitoefenen.
  • De buitenterrassen van ’s ochtends 06:00 tot ’s avonds 20:00 uur open. Je kunt er dan terecht voor een ontbijt, kopje koffie, lunch en een (vroeg) diner. Uiteraard in met inachtneming van de al geldende maatregelen. Dat geldt ook voor terrassen bij sportkantines.
  • Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen als de versoepelingen volgende week doorgaan weer in groepsverband buiten sporten. Ook sportscholen en zwembaden gaan weer open. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte dinsdagavond aangekondigd tijdens de persconferentie. Voorwaarde is wel dat de cijfers over het aantal ziekenhuisopnames het toestaan.
    Er mag buiten gesport worden in groepen van hooguit dertig personen, mits zij 1,5 meter afstand houden. Wedstrijden zijn niet toegestaan en publiek is niet welkom. Kleedkamers blijven dicht en de douches ook.
    Binnensportlocaties zoals sportscholen mogen ook weer open. Daar mag in groepjes van hooguit twee personen samen getraind worden, met een maximum van dertig mensen per ruimte. Zwemmen in het zwembad kan ook weer. Daar zijn de kleedkamers en douches wel open.
  • Er mogen weer bezoeken worden gebracht aan openluchtmusea, -theaters en -monumenten.
  • En ook kinderboerderijen, midgetgolfbanen, pretparken en dierentuinen mogen – uiteraard met inachtneming van een aantal beperkende maatregelen – weer bezoekers in de buitenlucht ontvangen.

Voortgezet onderwijs nog even in de wacht

Het kabinet besluit uiterlijk op 25 mei of het voortgezet onderwijs weer volledig opengaat, aldus demissionair premier Mark Rutte. Het Outbreak Management Team wordt gevraagd om een advies wanneer de 1,5 meterregel op de middelbare scholen losgelaten kan worden.

Het kabinet zou graag zien dat scholieren in het voortgezet onderwijs nog voor de zomervakantie weer volledig naar school kunnen. Het OMT waarschuwt echter voor het te vroeg versoepelen in het middelbaar onderwijs, omdat het zou kunnen leiden tot grote problemen in de zorg.

Middelbare scholieren gaan sinds enkele maanden weer een paar dagen per week naar school.

Nederlanders mogen weer op vakantie naar het buitenland

Nederlanders kunnen weer op vakantie naar het buitenland. Vanaf 15 mei zal voor individuele landen weer een reisadvies worden gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat maakte demissionair coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond op een persconferentie bekend.

Hij verwacht dat Nederlandse toeristen deze zomer weer op vakantie kunnen gaan naar landen als Frankrijk, Italië en Spanje. Maar er zijn wel risico’s aan verbonden, omdat de toestand in de te bezoeken landen en in Nederland kan veranderen, waardoor een reis mogelijk niet door zou kunnen gaan, of waardoor er na een reis quarantaine nodig is.

Cookieinstellingen