Fit dankzij oefeningen op route door Munstergeleen

Foto: Positief Gezond Munstergeleen

Beweegroute Munstergeleen is een wandeling waarbij je onderweg extra lichamelijke oefeningen kunt doen om lekker fit te blijven.

Daar hebben de inwoners van Munstergeleen behoefte aan. Ze bedachten een route door het dorp waarbij deelnemers onderweg oefeningen doen op en bij elementen die ze tegenkomen. Daarbij maken ze gebruik van bijvoorbeeld bankjes, hekken, stoepranden, palen en bomen. De route is geschikt voor alle leeftijden: de deelnemer bepaalt zelf hoe intensief hij of zij de oefeningen uitvoert. De route werd op zaterdag 29 mei officieel geopend door wethouder Leon Geilen.

Bewoners bedenken beweegroute door het dorp om actief te blijven

Leon Geilen: “Fantastisch om te zien dat het idee van deze beweegroute echt van de inwoners van Munstergeleen zelf komt. Een route die iedereen zelfstandig kan lopen, of met een klein groepje. En dat is waar we nu toch wel behoefte aan hebben! Na een lange periode met strikte coronamaatregelen, geeft deze route een goede motivatie voor iedereen om weer naar buiten te gaan en te bewegen.” (Lees verder onder de foto.)

Onthulling van Beweegroute Munstergeleen

Samen

Het idee werd geboren tijdens een buurtontmoetingsavond. Henk Ubachs van de werkgroep Positief Gezond Munstergeleen: “We hadden het over wat we zoal nog zouden wensen in ons dorp. Zo kwamen we op een beweegroute. Iedereen was meteen enthousiast en het idee is verder uitgewerkt door het platform én een aantal inwoners. Daarbij werd de samenwerking opgezocht met Ecsplore, Partners in Welzijn en de gemeente Sittard-Geleen.”

Bepaal eigen tempo

Het resultaat is een route ‘om de kerk’ van 1.600 of 2.200 meter, waarbij de deelnemers onderweg oefeningen doen op en bij elementen die ze tegenkomen. Ubachs: “In het dorp kun je handig gebruikmaken van bijvoorbeeld bankjes, hekken, stoepranden, palen en bomen.” De route is geschikt voor alle leeftijden: de deelnemer bepaalt zelf hoe intensief hij of zij de oefeningen uitvoert. Mevrouw Cals (74) uit Munstergeleen is blij met de route en maakt er gebruik van: “Het is een hartstikke zinvol en leuk initiatief. Ik vind het belangrijk om allerlei oefeningen te doen waardoor ik zo lang mogelijk soepel blijf.”

Beweegplaatjes

Op of bij het element zijn er één of meer beweegplaatjes met daarop een oefening. De oefeningen zijn er voor ieders niveau: heel vaak of snel of gewoon lekker rustig aan. Er staan duimpjes op de plaatjes die aangeven hoe intensief een oefening is. Hoe intensiever, hoe meer duimpjes. Strekken, leunen, een sprongetje; het resultaat is beweging in de frisse lucht. Gezellig met een groepje maar gelukkig ook erg geschikt met zijn tweeën of alleen.

Startpunt

Bij het gemeenschapshuis ’t Trefpunt aan de Pancratiusstraat staat een informatiebord met daarop de route. Deze plek is het startpunt, maar feitelijk kan een deelnemer overal instappen. Ook is de route te vinden op onder meer de website www.wijkplatform-munstergeleen.nl en www.huisartsenhartjedorp.nl.

Positief Gezond Munstergeleen

De werkgroep Positief Gezond Munstergeleen bestaat uit inwoners en professionals die zich inzetten voor de gezondheid van Munstergeleners. De werkgroep is onderdeel van de preventiecoalitie Positief Gezond Sittard-Geleen, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Sittard-Geleen en zorgverzekeraar CZ. Deze preventiecoalitie werkt, sámen met burgers en lokale partners en organisaties uit de gemeente, aan de verbetering van de gezondheid van de inwoners van Sittard-Geleen.

Cookieinstellingen