College ziet geen reden voor volksraadpleging over naamswijziging gemeente

Foto: SGN

Bij de behandeling van het Addendum coalitieakkoord 2020-2022 op 9 juli 2020 heeft de gemeenteraad van Sittard-Geleen de motie “Volkspeiling over draagvlak voor naamswijziging gemeente” aangenomen.

Daarop heeft het College van B&W per brief van 14 januari 2021 aangegeven dat verdere invulling van de motie aan de orde is na de vaststelling van de Strategische Toekomstvisie 2030.

Hiertoe dient de gemeenteraad dan wel te besluiten óf een volkspeiling moet worden opgestart en welke vorm die dient te hebben.

Tijdens de raadsvergadering van 25 maart van dit jaar werd de Toekomstvisie vastgesteld. In de Toekomstvisie is beschreven hoe we in 2030 het liefste wonen, werken, leren en ontspannen. Door nu vooruit te kijken, nemen we een voorsprong op de ontwikkelingen die op ons afkomen. We spelen in op kansen en vernieuwingen. Zo versterken we de veerkracht van onze stad.

Tijdens het traject om te komen tot deze Toekomstvisie is met veel verschillende geledingen uit de gemeente gesproken. De gemeente ging daarbij op verschillende tijdstippen met individuele inwoners in gesprek.

Daarbij werd vastgesteld dat naamgeving door de inwoners van Sittard-Geleen geen belangrijk punt werd gevonden. Niet bij de “opgravingen” in de gemeente en niet in de bijeenkomsten met de toekomstambassadeurs.

Een nieuwe gemeentenaam, of een proces om daartoe te komen, heeft dan ook geen plaats gekregen in de door de gemeenteraad vastgestelde visie. En die vaststelling betekent dat het College van B&W geen aanleiding ziet om een raadpleging uit te voeren over de wenselijkheid van een naamswijziging van de gemeente. Daarmee beschouwt het College de motie van 9 juli 2020 als afgehandeld.

Cookieinstellingen