Intersport reageert op gedwongen sluiting door gemeente

11 jul 2021, 10:00 Nieuws
intersport superstore gardenz 1
De superstore van Intersport op Gardenz moet dicht van de gemeente Sittard-Geleen. Intersport wil niet verhuizen naar de Sportzone bij het stadion van Fortuna Sittard.
De verhuizing was een voorwaarde voor het verkrijgen van een tijdelijke vergunning voor het bedrijf om zich te vestigen op Gardenz, het tegenwoordige Retailpark SittardGeleen. Die vergunning wordt nu niet verlengd, waardoor de gemeente Intersport dwingt om de deuren te sluiten.
Intersport heeft naar aanleiding hiervan schriftelijk gereageerd met een brief aan de gemeenteraad om een en ander in een ander perspectief te zetten. De brief is hieronder in zijn geheel weergegeven.

De andere kant van het verhaal over Intersport

De onwil te verhuizen van Gardenz naar het Fortuna stadion wordt door het college niet helemaal helder omschreven. Het was juist onze eigen wens en idee om in het Fortunastadion te gaan vestigen, omdat daar al een sportklimaat heerst, met verenigingen zoals HC Scoop, Unitas, Fortuna, het CIOS en de Lions. Om een licentie te verkrijgen van Intersport en een lening van de bank, waren wij verplicht een onafhankelijk vestigingsonderzoek te laten doen en daar bleek de locatieplaats absoluut onvoldoende te zijn. Om Intersport toch te behouden heeft de gemeente Gardenz aangewezen om daar tijdelijk te gaan zitten.
Na 5 jaar is het vestigingsklimaat rond het Fortunastadion niet voldoende ontwikkeld. Met de komst van een Aldi en binnenkort een Jumbo supermarkt is de locatie nog steeds strikt onvoldoende. Dat zorgt niet voor de minimale benodigde traffic. Het is überhaupt de vraag hoeveel mensen die boodschappen doen dat combineren met een bezoek aan de Intersportwinkel. Het zijn ook vaak moeders en geen gezinnen die de boodschappen doen. Maar wat we er ook van vinden, we krijgen gewoon geen toestemming, al zouden we het zelf wel willen. De gemeente weet dit en een verwijzing naar keiharde afspraken met de eigenaar van het Fortunastadion hierover zijn ook achterhaald: de gemeente heeft een brief ontvangen, waarin de eigenaar van het Fortunastadion, de heer Meulen, afziet van zijn eis dat we daarheen moeten verhuizen. Ook hij geeft aan dat invulling van het Fortunastadion én Gardenz met winkels niet reëel en haalbaar is en beide eigenaren hebben afgesproken gezamenlijk andere plannen te gaan ontwikkelen.
We zijn afgelopen 7 jaar (!) bezig geweest om een definitieve vergunning te krijgen om op Gardenz te blijven. Volgens het onderzoek was dit de enige plek in onze gemeente en anders op Makado vestigen was een goed alternatief. Nog niet lang geleden hebben wij een zeer aantrekkelijk bod van Makado afgeslagen. We zitten al meer dan 20 jaar in deze gemeente en de band die we met de verenigingen en onze klanten hebben kunnen we niet zomaar overboord gooien.
Nu wij definitief moeten vertrekken, steken we onze handen in eigen boezem. Wij hebben nu ruim 7 jaar naïef gewacht op duidelijkheid. Tot het laatste moment hebben wij het vertrouwen gehad dat het in orde zou komen. Dat het College tot deze beslissing komt, is hun goed recht. Je kunt het er niet mee eens zijn, maar dat mag.
Maar wat wij niet begrijpen:
  • Dat op verzoek van de gemeente momenteel een onderzoek gaande is bij Seinpost Adviesbureau BV in Den Bosch om te bezien of de branchering verder uitgebreid kan worden op Gardenz. Dat onderzoek komt waarschijnlijk volgende week uit en dan kan het zijn dat daaruit blijkt dat een sportwinkel wel degelijk op zo’n locatie mag of zelfs moet zitten. Waarom wordt daar niet op gewacht? Dadelijk zijn wij gesloten en dan blijkt vlak daarna dat we er wel hadden mogen zitten?
  • Dat, als we bereid zijn te verhuizen naar de Ligne, dan misschien wel meer tijd vrij te maken is en onze sluiting uitgesteld kan worden.
  • Dat keihard de mededeling wordt gedaan dat bij Makado Beek geen plaats meer voor ons is. Dit komt niet alleen arrogant over, maar is ook niet correct.
  • Waarom gaat Tummers Elektronica binnenkort open op Gardenz en heeft zij wel een vergunning verkregen, terwijl wij moeten sluiten? Wat is dan het wezenlijke verschil tussen de verkoop van een föhn en een hockeystick? Het heeft beiden niets te maken met Tuin en Wonen, als je je daar achter wilt verschuilen.
  • Dat de eigenaar van het Retailpark onlangs een miljoenen injectie heeft gedaan in de vorm van een nieuwe naam, nieuwe route, asfaltwegen, brede trottoirs, gevels enz. Wat nu de totale consequenties voor het behoud van het Retailpark is ook nog de vraag. Niet alle winkels op Retail Park staan er goed voor.
  • Maar wat voor mij als sportman en sportdocent echt onbegrijpelijk is, is dat je de sporters van de gehele gemeente Sittard-Geleen-Born en omgeving in de steek laat. We zijn momenteel in overleg met de eigenaar van een andere sportzaak, omdat deze een mogelijkheid zoekt om haar bedrijf te eindigen. De gemeente is hiervan op de hoogte! Daardoor zouden wij de laatste allround sportwinkel zijn in de gemeente Sittard-Geleen. Wij hebben momenteel 36 contracten met voetbal-, volleybal-, handbal-, tennis-, korfbal-, hockey-, turn- en diverse andere verenigingen. We verzorgen de school- en LOOT-kleding van het Trevianum Scholengroep, het Dacapo- en het Groenewaldcollege. We waren de eerste en zijn nu nog de enige sportzaak die samenwerkt met Top Sport Limburg, zodat wij de topsporters kunnen faciliteren met hun artikelen. De handbalacademie, vijf fitnesscentra, vier fysiotherapiepraktijken. We praten over een groep van 20.000 sporters. Moet straks een ouder naar Roermond rijden voor een turnpakje van haar dochter? Glanerbrook wordt verbouwd. We hebben een contract met de Watervrienden en verzorgen al hun kleding. ONBEGRIJPELIJK. Een stad met 100.000 inwoners die geen allround sportzaak meer heeft. Dat mag toch niet gebeuren?
  • Intersport Nederland kan de gemeente niet meer volgen na 7 jaar en zal in de toekomst niet snel meer met een nieuw filiaal naar Gemeente Sittard-Geleen komen.
  • Inretail, de grootste brancheorganisatie voor alle winkeliers in Nederland , kan dit besluit absoluut niet volgen en vindt dit besluit onacceptabel. Zowel zakelijk als maatschappelijk totaal onverantwoord.
En zo zijn er nog meer bedrijven en instanties die dit besluit onbegrijpelijk vinden, maar zoals vaak, er is soms een lachende derde; Makado Beek: dank jullie wel voor de aangeboden 2000 m2 met uitbreidingsmogelijkheden naar 4000 m2.