Gemeente legt last onder dwangsom op aan Intersport op Gardenz

Intersport Superstore Gardenz
Intersport Superstore Gardenz
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het College van B&W heeft besloten om Rupa B.V. en Intersport geen verlenging te geven voor de tijdelijke omgevingsvergunning die in 2015 werd verleend voor de vestiging op Gardenz.

Intersport heeft laten weten niet te willen voldoen aan de verhuisverplichting naar Bedrijvenstad Fortuna/Sportzone bij het stadion van Fortuna Sittard. Daarmee is de vestiging van Intersport nu illegaal en dient de gemeente handhavend op te treden.

Het College van B&W heeft een brief gestuurd aan de gemeenteraad waarin deze beslissing wordt toegelicht.

Het bestemmingsplan van Gardenz liet de vestiging van een sportwinkel aldaar niet toe. Om Intersport voor Sittard-Geleen te behouden werd indertijd besloten om het bedrijf een tijdelijke omgevingsvergunning voor de duur van vijf jaar te verlenen, onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat Intersport na het verstrijken van die vijf jaar zou verhuizen naar de Sportzone bij het stadion van Fortuna Sittard. Reden voor die termijn was dat in 2015 de aantrekkingskracht van Bedrijvenstad Fortuna op het winkelend publiek nog onvoldoende groot was. Inmiddels is de helft van de daar aanwezige commerciële ruimte verhuurd, heeft supermarktketen ALDI er een vestiging en is de bouw van een tweede supermarkt (Jumbo) in voorbereiding.

De tijdelijke vergunning van 5 jaar op Gardenz liep af op 5 mei van dit jaar. Op 28 oktober 2020 dienden Rupa B.V. (eigenaar/exploitant van Gardenz) een aanvraag in voor een tijdelijke omgevingsvergunning voor de vestiging van Intersport op Gardenz voor nog eens twee jaar. De gemeente heeft voor het verstrijken van de beslistermijn meerdere malen overleg gevoerd met de aanvrager en heeft daarbij een positieve grondhouding aangenomen om een tweede tijdelijke vergunning te verlenen met een beperkte termijn van twee jaar. Dit met het oog op het behoud van de Intersportvestiging voor de gemeente Sittard-Geleen, zo laat het College van B&W weten.

Reden voor een verlenging van twee jaar is het feit dat aan de voorwaarden voor het verkrijgen van voldoende winkelend publiek (traffic) in het gebied in en nabij het stadion, zoals vastgelegd in de indertijd gesloten overeenkomst, nog niet geheel was voldaan. In het stadion is weliswaar de helft van de commerciële ruimte verhuurd (waaronder de vestiging van de Aldi), maar de tweede supermarkt was toen nog niet verkocht en/of verhuurd. Inmiddels is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van een filiaal van supermarktketen Jumbo.

Omdat de gevraagde privaatrechtelijke verklaring met een ‘harde verhuisverplichting’ naar Bedrijvenstad Fortuna niet binnen de gestelde termijn werd overgelegd, is de aanvraag om tijdelijke vergunning van 28 oktober 2020 bij besluit van 20 januari 2021 buiten behandeling gelaten. Op 19 maart 2021 heeft Rupa B.V. een nieuwe aanvraag ingediend, waarbij van tevoren met aanvrager was afgesproken dat de verhuisverplichting naar Bedrijvenstad Fortuna er wel zou komen.

Tijdens een overleg dat eind april jongstleden heeft plaatsgevonden met de coördinerend portefeuillehouder voor het dossier Gardenz hebben de vertegenwoordigers van Gardenz (mede namens Rupa B.V.) echter definitief laten weten dat de verplaatsing naar Bedrijvenstad Fortuna niet wordt uitgevoerd en dat Intersport daar ook in de toekomst niet toe bereid is.

Daarna is nog onderzocht of een relatie kan worden gelegd naar het in voorbereiding zijnde nieuwe detailhandelsbeleid voor de Westelijke Mijnstreek. Mede op verzoek van Gardenz wordt in deze voorbereiding een mogelijke brancheverruiming op Gardenz onder de loep genomen. De contouren van het nieuwe beleid zijn op dit moment nog niet duidelijk en bieden onvoldoende aanknopingspunt om daarop vooruit te lopen.

Nu de verplaatsing van Intersport naar Bedrijvenstad Fortuna door aanvrager is losgelaten en er verder geen andere ruimtelijk relevante argumenten zijn die aan een nieuwe, beperkte tijdelijke omgevingsvergunning ten grondslag kunnen worden gelegd, zegt het College van B&W niet anders te kunnen besluiten dan de aanvraag voor een tijdelijke omgevingsvergunning te weigeren, omdat deze in strijd is met een goede ruimtelijke ordening.

Daarmee is de vestiging van Intersport op Gardenz nu illegaal en zal handhavend moet worden opgetreden. Dit geldt temeer nu een formeel verzoek om handhaving is ingediend door een ondernemer uit het centrum van Geleen.

Aan Intersport wordt daarom een last onder dwangsom opgelegd om hen ertoe te bewegen de illegale situatie te beëindigen. In de last onder dwangsom wordt een zogenoemde begunstigingstermijn van 4-6 weken opgenomen. Zo lang heeft Intersport om de deuren te sluiten.

Cookieinstellingen