Maaspeil zakt nu snel; donaties Giro 777 komen binnen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Wie afgelopen dagen op de Dijk in Grevenbicht, of bij het veer in Berg-Meeswijk naar de Maas keek moet beslist onder de indruk zijn geweest van het zich afspelende natuurgeweld.

De enorme snelheid van het water, dat vele meters hoger stond dan normaal rond deze tijd van het jaar: het indrukwekkende schouwspel deed de toeschouwer allereerst verstommen. De talloze haast voorbij denderende boomstammen, huisraad, autobanden, campingartikelen tot en met complete caravans en duizenden kilo’s aan plastictroep maakten duidelijk dat zich stroomopwaarts een ramp had voltrokken.

Herinneringen aan de overstromingen in 1993 en 1995 kwamen bij de wat oudere toeschouwers vanzelf bovendrijven. En dankbaarheid was er ook. Voor de werken aan de grensmaas, waarbij de rivierbedding werd verbreed en uitgediept om overstromingsrisico’s zoveel mogelijk in te dammen. De rivier voerde gisteren tijdens de hoogwaterpiek veel meer water af dan ruim een kwart eeuw geleden, maar Grevenbicht en Schipperskerk hielden het ditmaal droog. Het stopte gelukkig met regenen in het stroomgebied van de Maas.

Sittard-Geleen en vooral de kleine kernen langs de Maas zijn er tijdens deze spannende rampweek gelukkig nagenoeg zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Het maakt de diepe ellende er elders in onze provincie niet minder om. Over de grenzen naar Duitsland en België kijkend mogen we helemaal in onze handen knijpen.

Giro 777

Op Giro 777 is al 2miljoen euro binnen voor de door de overstromingen getroffen gebieden in Limburg. Zaterdagmorgen om 10.00 uur stond de teller nog op 1 miljoen euro. Een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds zegt aangenaam verrast te zijn door de snelle stijging van het ingezamelde bedrag.

Het inzamelingsnummer werd gisteren opengesteld door het Nationaal Rampenfonds. Particulieren, bedrijven en instellingen hebben massaal gedoneerd. Door de enorme belangstelling was afgelopen nacht de website giro777.nl even uit de lucht. De actie gaat de komende dagen nog “in volle vaart” door.

Cookieinstellingen