Lokale digitale munt: werkbezoek aan Heerlen

Foto: Heerlens heitje

Op vrijdag 17 september heeft een delegatie van Sittard-Geleen de gemeente Heerlen bezocht om nader kennis te maken met de lokale digitale munt van Heerlen: het Heerlens heitje.

Vanuit Sittard-Geleen wordt met interesse naar de ontwikkeling hiervan gekeken. Op initiatief van de PvdA-fractie bezocht een delegatie de gemeente Heerlen, bestaande uit wethouder Leon Geilen, een vertegenwoordiging van centrummanagement Sittard en Geleen en een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad (gob, GroenLinks, D66, Stadspartij, 50plus en PvdA).

Het werkbezoek bestond uit drie onderdelen. De delegatie kreeg een presentatie over waar Heerlen nu staat (Heerlens heitje vanaf oktober beschikbaar in de hele gemeente) en wat er allemaal nodig is geweest om op dit punt te komen (het enthousiasmeren van inwoners, afspraken maken met de belastingdienst, afspraken maken met ondernemers, het laten maken van een app met een hoog beveiligingsniveau, controle of alles voldoet aan privacywetgeving). Vervolgens trok de delegatie een wijk in waar een gesprek plaatsvond met twee inwoners die klussen hebben uitgevoerd in de openbare ruimte (opknappen bank, prullenbakken, paaltjes verven, speeltoestellen opknappen). En tot slot vond een gesprek plaats met twee ondernemers bij wij met de verdiende lokale munt betaald kan worden.

Verantwoordelijk wethouder Charles Claessens van Heerlen en de projectleider gaven aan dat het initiatief een mooie impuls voor inwonerparticipatie is en dat de animo om deel te nemen (zowel vanuit inwoners als ondernemers) snel groeit. Vele vragen zijn gesteld vanuit de delegatie, zowel over de meerwaarde die dit voor Sittard-Geleen zou kunnen hebben, maar ook of dit niet leidt tot verdringing op de arbeidsmarkt (met name voor mensen die werken in het beheer van de openbare ruimte). Dit laatste is niet aan de orde in Heerlen, want het gaat nadrukkelijk om een plus op het huidige onderhoudsniveau (uitgangspunt is dat de gemeente niet alles kan doen).

PvdA-fractievoorzitter Paul Kubben: “We hebben ons verdiept in het Heerlense project en bekeken hoe het allemaal werkt. Ik ben van mening dat dit ook voor Sittard-Geleen van meerwaarde kan zijn. Door klussen in de openbare ruimte te vergoeden via een digitale lokale munt, stimuleer je participatie van inwoners. En je zorgt dat dit geld binnen onze gemeenschap blijft, omdat het niet in euro’s wordt uitgekeerd, maar in een lokale digitale munt, die je alleen bij lokale ondernemers kunt uitgeven. Deze ondernemers krijgen daar vervolgens weer euro’s voor terug vanuit de gemeente. Dit is interessant voor inwoners in alle wijken en voor alle soorten inkomensgroepen, met als extra voordeel dat ook mensen in een uitkeringssituatie iets kunnen bijverdienen zonder korting op de uitkering en met een stimulans voor lokale ondernemers.”

Bij de behandeling van de begroting van Sittard-Geleen voor 2022 zal verder worden gesproken over dit onderwerp.

Cookieinstellingen