Herfstsferen opsnuiven in het Beneden Geuldal

Foto: © Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

Op zaterdag 9 oktober organiseert Het Limburgs Landschap een excursie door het natuurontwikkelingsgebied Meerssenerbroek en het aangrenzende hellingbos van De Dellen.

Deze twee natuurgebieden van rond de 110 hectare groot liggen ten zuiden van Meerssen, op de zuidhelling van het Beneden-Geuldal. Je vindt er een afwisseling van plateau- en hellingbos naar vochtige bossen en graslandjes in het dal.

Meerssenerbroek: nat verleden

De naam Meerssenerbroek wijst op het kletsnatte verleden van het gebied. Aan de voet van het hellingbos De Dellen trad vroeger overal grondwater uit waardoor het gebied permanent nat was. Ook door overstromingen van de Geul en het Geulke kwam het gebied regelmatig blank te staan. Hierdoor was het een dynamisch gebied, waar telkens nieuwe sedimenten werden afgezet waarin natuurlijk ook veel plantenzaden zaten. De huidige vegetatie wijst daar nog steeds op.

De Dellen: heide maakte plaats voor bos

Direct grenzend aan het Meerssenerbroek ligt het hellingbos De Dellen. Dit is een gevarieerd loofbos met zeldzame flora en fauna. In het begin van de 19e eeuw groeide hier overigens geen bos. Het gebied werd toen (en door veel streekbewoners ook nu nog) aangeduid als Meerssenerhei of Ambyerhei. Destijds groeide er struikheide, brem en jeneverbes. In het begin van de 20e eeuw heeft de heide plaats gemaakt voor bos. Toen kreeg het gebied ook zijn huidige naam: De Dellen. Dellen zijn holle wegen of grubben die zich in de helling hebben ingeslepen. Hiervan zijn nog mooie voorbeelden in het gebied te zien.

Mee op stap

De excursie start zaterdagmiddag 9 oktober om 14:00 uur vanaf de parkeerplaats bij Uitspanning De Nachtegaal, Gemeentebroek 6 te Meerssen. De excursie duurt ongeveer 2 uur, deelname is gratis. Denk aan stevige schoenen en zo nodig regenkleding. In verband met de aanwezigheid van galloways in het gebied mogen honden niet mee met deze wandeling!

Cookieinstellingen