Dag van de witte stok: houd de lijn vrij!

<em>Nathalie Hendrix en wethouder Léon Geilen plaatsen de tegel</em>
Nathalie Hendrix en wethouder Léon Geilen plaatsen de tegel
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Vandaag is het de Internationale Dag van de Witte Stok plaats. Op deze dag vragen slechtziende en blinde mensen aandacht voor een veilige verkeersdeelname.

Daarom werden vandaag in Heerlen, Sittard-Geleen en Roermond speciale blauwe ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegels geplaatst, onder andere in de omgeving van stations, om aandacht te vragen voor obstakelvrije geleidelijnen.

Slechtzienden en blinden veilig over straat

Houd de lijn vrij en geef voorrang aan de witte stok

Het is nog niet bij iedereen duidelijk waarvoor die aaneengesloten rijen witte en gele tegels met ribbellijnen nou precies dienen. “Toen ik nog goed kon zien vroeg ik me dat ook weleens af, totdat mijn eigen zicht ernstig verslechterde en ik aangewezen raakte op de witte stok. Ik zou niet meer zonder die belijnde tegels kunnen. Ze helpen me de weg te vinden en bij het oversteken. Op het station voorkomen ze dat ik van het perron val. Het is dan ook belangrijk dat de geleidelijnen ten alle tijde vrij worden gehouden van obstakels,” aldus ervaringsdeskundige Nathalie Hendrix, die vandaag samen met wethouder Léon Geilen de blauwe ‘Houd de lijn vrij’-tegel bij het station in Sittard legde. Daarnaast plaatst de gemeente deze tegel ook bij het Zuyderland Ziekenhuis en bij Station Geleen-Oost. Later worden op nog drie andere plekken tegels gelegd. (Lees verder onder de foto.)

houd de lijn vrij

Wat je ook rijdt, stop altijd!

Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Oogvereniging, is gebleken dat 40% van de jongere weggebruikers onvoldoende bekend is met het oversteeksignaal: de opgeheven witte stok en de bijbehorende voorrangsregels. Reden genoeg om ook in te zoomen op deze doelgroep, de bestuurders van nu en in de toekomst. Daarom zijn scholen benaderd om hieraan aandacht te besteden en is een social mediacampagne opgezet: “Wat je ook rijdt, stop altijd!”. Onder deze slogan voert de Oogvereniging op diverse plaatsen in het land campagne voor dit onderwerp.

Kijk voor meer informatie over de campagnes op stopvoordewittestok.nl en houddelijnvrij.nl.

Bij Koninklijke Visio kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen. Meer informatie over het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen is te vinden op www.visio.org.

Oogvereniging Nederland is een belangenvereniging van blinde en slechtziende mensen. In vrijwel elke provincie zijn onze leden actief met de organisatie van lotgenotencontacten en activiteiten voor mensen met een visuele beperking. Op de website www.oogvereniging.nl beantwoorden we veel gestelde vragen over oogaandoeningen en over het leven en werken met een visuele beperking.

Cookieinstellingen