Raadsfractie GroenLinks wil spoeddebat raad over windmolenpark

Foto: CC0 via Pixabay

De stellingname van de gemeenteraad inzake de realisatie van een windmolenpark op Holtum-Noord is voor GroenLinks aanleiding voor het aanvragen van een spoeddebat.

Het debat in de gemeenteraad werd voor deze week aangevraagd.

Wethouder Kim Schmitz (GroenLinks) had goedkeuring van de gemeenteraad voor de realisatie van drie windmolens door ENGIE. De inzet van windmolens moet de gemeente helpen in 2030 het doel te bereiken dat 49 procent van de energiebehoefte op duurzame wijze wordt gedekt.

De windmolens zijn volgens GroenLinks nodig om als gemeente bij te dragen aan de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs.

Tijdens de raadsvergadering van 10 november jl. werd het lopende vergunningstraject echter doorkruist door een motie van PVV en gob, waarin werd gevraagd om het windplan voorlopig – in afwachting van nieuwe landelijke richtlijnen – stil te leggen. De motie werd aangenomen en dat betekende het opstappen van wethouder Schmitz.

Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg is niet te spreken over de aangenomen motie en spreekt van een bestuurlijke contractbreuk waarvoor geen goede rechtvaardiging bestaat. GS zegt verder dat het vertrouwen in de samenwerking met de gemeente hierdoor schade heeft opgelopen.

GroenLinks stelt dat uit de brief van de provincie blijkt dat met de aangenomen motie het hele windpark nu op losse schroeven staat en dat gemaakte afspraken met andere partners in Zuid-Limburg in de Regionale Energie Samenwerking door Sittard-Geleen wordt geschonden. En de initiatiefnemer ENGIE dreigt nu met een forse schadeclaim.

GroenLinks wil dat de gemeente op haar schreden terugkeert en alsnog de ruimte geeft om het in gang gezette vergunningentraject te doorlopen. Omdat de relatie met de Provincie op het spel staat en omdat de gemeente nu ook grote privaatrechtelijke risico’s loopt heeft GroenLinks een spoeddebat aangevraagd voor de raadsvergadering op 15 of 16 december.

Of dat debat dan al plaatsvindt wordt dinsdagmiddag besloten door de Raadscommissie. Als die oordeelt dat er geen spoedeisend belang is wordt het debat tijdens een latere raadsvergadering gehouden.

Cookieinstellingen