Inwoners Hoogveld boos over stevige tariefverhoging door Ennatuurlijk

<em>BES</em>
BES
Foto: SGN

Ook stadswarmteleverancier Ennatuurlijk heeft de maandtarieven voor de geleverde warmte fors verhoogd. Een gemiddelde klant gaat 28 euro per maand meer betalen.

Als reden voor de verhoging voert Ennatuurlijk de enorm gestegen aardgasprijs aan. Daardoor wordt ook de restwarmte die Ennatuurlijk afneemt van de industrie duurder. Verder ontvangt het bedrijf minder subsidie om het prijsverschil tussen het duurder wordende aardgas en de nog altijd duurdere ‘groene warmtebronnen’ te compenseren.

In de Sittardse wijk Hoogveld is de verontwaardiging over de forse verhoging groot: daar krijgt men van Het Groene Net, dat wordt geëxploiteerd door Ennatuurlijk, al vele jaren lang stadswarmte geleverd. Die warmte is afkomstig van de Biomassa Energiecentrale Sittard, kortweg BES. Bij de opwekking van die warmte wordt maar zeer weinig aardgas gebruikt. Volgens de website van Ennatuurlijk zelf werd de warmte in 2020 voor 99 procent opgewekt met biomassa. De resterende 1 procent werd geleverd met behulp van aardgas.

De bewoners van Hoogveld vinden de tariefverhoging dan ook buitensporig en roepen daarom op om een online petitie tegen de tariefverhoging te tekenen. Vanuit hun standpunt begrijpelijk. Ennatuurlijk exploiteert echter meerdere warmtenetten in Nederland. Die gebruiken allemaal meer aardgas dan het net in Hoogveld. Een aantal warmtenetten draait volledig op aardgas.

Ennatuurlijk laat in een persbericht weten dat de gemiddelde klant – met een jaarlijkse afname van 30 gigajoule per maand – ongeveer 50 euro meer gaat betalen. “Als we mee zouden gaan met de maximale prijsstijging van ACM (Autoriteit Consument en Markt) zouden klanten ruim 87 euro per maand meer gaan betalen. Ons gigajoule-tarief stijgt maar we blijven dus ruim onder de maximale ACM-tarieven en we gaan niet mee met de toegestane verhoging,” zo meldt Ennatuurlijk in het persbericht.

De totale kosten (variabele en vaste kosten) stijgen bij Ennatuurlijk met ongeveer 35% ten opzichte van het maximum van de ACM van 2021 waar een stijging van 67% is toegestaan. “Ten opzichte van onze eigen tarieven van 2021 stijgen de kosten voor onze warmteklanten met ongeveer 54% ten opzichte van 2021 bij een gemiddeld gebruik van 35 gigajoule (waar ACM mee rekent).”

Ook de overheid erkent de gevolgen van de sterk gestegen energieprijzen en heeft besloten om huishoudens extra te compenseren. Deze extra vergoeding komt neer op ongeveer 22 euro per maand. Hierdoor zijn klanten van Ennatuurlijk netto ongeveer 28 euro per maand duurder uit.

Een woordvoerder van Ennatuurlijk zegt te begrijpen dat inwoners van de wijk Hoogveld in Sittard grote moeite hebben met de tariefstijging. “Maar lang niet alle warmtenetten die Ennatuurlijk exploiteert kunnen met zo weinig gas toe als het warmtenet in die wijk. Er zijn ook warmtenetten die volledige op aardgas stoken. De tariefverhoging moet dan ook tevens worden bezien vanuit een oogpunt van solidariteit.” Vrij vertaald: als de wijk Hoogveld de enige klant van Ennatuurlijk zou zijn, dan was het protest tegen de tariefverhoging niet alleen begrijpelijk, maar ook terecht. Hoe dan ook: de consument heeft geen keuze en kan niet overstappen naar een andere warmteleverancier. Bij wie overigens naar alle waarschijnlijkheid ook aanzienlijk meer betaald zou moeten worden dan afgelopen jaar.

Cookieinstellingen