Gaan lampisterie en watertoren onder de slopershamer?

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Red het Mijnverleden van Geleen vreest dat de voormalige lampisterie en de watertoren van de Staatsmijn Maurits in Geleen binnenkort ten prooi vallen aan de slopershamer.

De vermeende sloopplannen kwamen aan het licht door een medewerker op het Chemelot-terrein. En dat precies een eeuw nadat de eerste steen voor Staatsmijn Maurits werd gelegd: een ideaal moment om meer aandacht te vragen voor het mijnverleden van Geleen. Dat lukt zo aardig, maar dan niet op een manier die de gemeenteraad voor ogen had toen zij in november afgelopen jaar unaniem voor een motie stemde om het Geleense mijnverleden meer zichtbaar te maken.

De lampisterie zorgde voor het onderhoud en de uitgifte van de mijnlampen in Staatsmijn Maurits. Niet alleen de bekende messing/koperen mijnlampen, maar ook die op de helmen. Er waren in totaal tot wel 5.700 mijnwerkers ondergronds actief en dat maakte dat een aparte afdeling voor het onderhoud van mijnlampen noodzakelijk was. De markante watertoren is een van de weinige bouwwerken uit het mijnverleden van Geleen die nog op enige afstand van het voormalige mijnterrein zichtbaar zijn.

Op Facebook meldde Red het Mijnverleden van Geleen afgelopen weekend dat de (verdere) afbraak van de nog tastbare lokale mijnhistorie is begonnen. “We hebben geen prettig nieuws. Er is begonnen met de afbraak van de oude lampisterie. Volgende week gaan de slopers van start. Volgens welingelichte bronnen is de watertoren ook aan de beurt. Wij vinden dit zeer triest. Ons mijnverleden wordt stilzwijgend gewist.”

Red het Mijnverleden van Geleen wil dat het weinige dat van het roemruchte Geleense mijnverleden rond Staatsmijn Maurits nog resteert graag behouden zien. Dat werd vorig jaar benadrukt met een opkuisactie rond het oud loongebouw van Staatsmijn Maurits, een van de weinige fysieke herinneringen aan een voor de ontwikkeling van Geleen, de regio en de wederopbouw van Nederland belangrijke tijd. Het sloopgerucht heeft dan ook tot de nodige vragen geleid van diverse politieke raadsfracties aan het College van B&W.

Inmiddels is duidelijk dat er geen sloopvergunning is verleend. Een toezichthouder van de provincie gaat de werkzaamheden op locatie inspecteren, zo heeft Red het Mijnverleden van Geleen laten weten.

 

 

Cookieinstellingen