Regen en storm deerden demonstranten bij Sterrebos niet

Enkele honderden mensen deden zondagmiddag mee met een demonstratie voor het behoud van het Sterrebos bij VDL Nedcar in Born.

Zij trotseerden de barre weersomstandigheden: harde windstoten en aanhoudende plensbuien. De demonstratie was bedoeld als steunbetuiging aan de bezetters van het bos. De politie sloot de N276 weg tussen Nieuwstadt en Susteren in verband met de demonstratie van 14:00 tot 16:30 uur af voor gemotoriseerd verkeer. De deelnemers aan de demonstratie waren uit het hele land afkomstig. Er reed een pendeldienst tussen het station van Sittard en Mitsubishi Avenue, er kwamen demonstranten met bussen vanuit de randstad en van wat dichterbij kwamen er demonstranten te voet of per fiets naar het Sterrebos.

De demonstranten spraken zich met spandoeken en leuzen uit tegen de voorgenomen kap van het bos. Die is volgens VDL, eigenaar van het bos, nodig om uitbreiding van autofabriek Nedcar mogelijk te maken. De actievoerders zeggen niet tegen de autofabriek te zijn en zich solidair te voelen met de werknemers van VDL Nedcar. Maar volgens hen hoeft het bos niet gekapt te worden om uitbreiding van de fabriek mogelijk te maken.

De demonstranten werden onder anderen toegesproken door een bezetter die al meer dan een week in een hangmat aan de rand van het bos naast de rijksweg verblijft. Ook waren er toespraken van een klimaat- en een vakbondsactivist. De organisatie had de deelnemers aan de demonstratie in verband met corona gevraagd vooraf een zelftest te doen. Ook zou iedereen tijdens de demonstratie mondkapjes moeten dragen en onderling afstand bewaren.

Cookieinstellingen