Welke partijen doen in Sittard-Geleen mee aan de raadsverkiezingen?

Foto: SGN

Aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart, waarbij ook op de twee voorgaande dagen al kan worden gestemd, doen 334 van de 345 gemeenten mee.

Daarbij wordt gestemd voor 333 raden, omdat de inwoners van Weesp stemmen voor de gemeenteraad van Amsterdam, waar ze nog dit jaar bij gaan horen. In elf gemeenten wordt dus op 16 maart niet gestemd. In acht daarvan zijn vanwege herindelingen in de afgelopen jaren al raadsverkiezingen geweest. Dat zijn Eemsdelta, Boxtel, Vught en Oisterwijk (2020) en Maashorst, Land van Cuijk, Dijk en Waard, en Purmerend (2021). In de gemeenten Brielle, Westvoorne en Hellevoetsluis volgt de stembusgang op een later moment. Deze gemeenten gaan per 1 januari 2023 samen.

In Sittard-Geleen nemen ditmaal dertien partijen deel aan de verkiezingen. In 2018 waren dat er twaalf, die toen ook allemaal één of meer raadszetels wisten te behalen: gob, CDA, Stadspartij, GroenLinks, PvdA, 50PLUS, VVD, D66, SP, DNA, SPA en PVV. Bijna aan het einde van deze raadsperiode is het aantal raadsfracties gegroeid naar veertien. De SP haalde de eindstreep niet na intern gerommel. Raadsleden Ivo Tillie en Tom Baars stapten over naar respectievelijk gob en PvdA. Verder ging Sergio Klein na onenigheid binnen de Stadspartij over zijn optreden zelfstandig verder als eenmansfractie (inmiddels fractie Lokaal Sittard-Geleen-Born gedoopt). En gedoe over het parkeerbeleid in Geleen leidde tot een breuk bij DNA, waarna Angelique Fredrix-Pilon opstapte met medeneming van haar zetel. De meest recente afsplitsing is sinds de laatste raadsvergadering een feit: Jocelyn Engelhart verliet D66 om met haar zetel onder de naam PUUR Sittard-Geleen verder te gaan.

Vergeleken met de verkiezingen van vier jaar geleden ontbreken dit jaar de SP, DNA en 50PLUS op de stembiljetten, maar daar staat tegenover dat er nu vier andere partijen meedoen die vier jaar geleden nog niet bestonden of toen niet deelnamen: Lokaal Sittard-Geleen-Born, P!T, PUUR Sittard-Geleen (lijst blanco) en FvD.

Cookieinstellingen