Krombroodrapen druk bezocht en zonnig verlopen

De weerbureaus voorspelden een zonnige zondag met Halfvasten, maar de eerste dag van de zomertijd begon met een saai grijze aanblik.

Tegen half drie trokken in Sittard weer veel gezinnen met jonge kinderen, gewapend met lege plastic tassen, de Kollenberg op naar de kogelvanger, in afwachting van de krombroodjesregen die dit jaar voor het eerste sinds 2019 weer zou nederdalen. Het krombroodrapen, een fraai stukje cultureel erfgoed dat niet voor niets op de officiële lijst van Nederlands Immaterieel Erfgoed prijkt.

De zon – het leek bijna symbolisch – brak vandaag eindelijk door op het moment dat deken Rob Merkx en burgemeester Hans Verheijen – eregasten van het Krombroodrapencomité – vanmiddag even na half drie de eerste krombroodjes vanaf de rand van de kogelvanger naar beneden wierpen. De eerste broodjes na 3 jaar werden met enthousiast gejuich begroet. Het spannendste moment van de dag was wie het speciale gouden krombroodje zou weten te vangen. Dat werd de twaalfjarige Kwinton Mevissen uit Sittard. Daarmee won hij vier bioscoopbonnen met buffetarrangement van Foroxity. De prijs werd uitgereikt tijdens het voor iedereen vrij toegankelijke familiefeest dat altijd aansluitend op het krombroodrapen wordt gehouden bij de kogelvanger.

Volgend jaar krijgt het Krombroodrapen een extra feestelijk tintje, want in 2023 viert het Krombroodrapencomité haar honderdjarig bestaan.

Cookieinstellingen