Achter(ge)laten - Theater na de Dam

04 mei 2022, 12:00 Nieuws
achtergelaten 1
Vanavond verzorgt Jong Laagland na de Dodenherdenking op de Algemene Begraafplaats in Sittard voor de achtste keer het Theater na de Dam.
"Op 25 augustus 1942 verzamelde zich een groep Joden op de Markt in Sittard, na een oproep te hebben ontvangen om ‘te gaan werken’. Toen de bus hen ophaalde, werden ze uitgezwaaid door de omstanders. Niemand wist destijds nog precies welke gruwelijkheden deze mensen te wachten stonden. Niemand wist dat bijna geen van hen ooit terug zou keren. Niemand wist het… toch?"
Op basis van deze geschiedenis ging regisseur Dönci Bánki met zeven jongeren die graag acteren op onderzoek uit. Er werden gesprekken gevoerd met nabestaanden die er nog iets over kunnen vertellen, gesprekken die bij de jonge spelers inspiratie opwekten. Daarbij werd niet alleen teruggeblikt op het verhaal van toen, er werd ook gekeken naar het heden, want ook 80 jaar later zijn er mensen die plots weg moeten uit hun soms onveilige omgeving en niet weten of hun reis veilig zal verlopen, of waar deze gaat eindigen. Het resultaat is de indringende en aangrijpende bewegingstheatervoorstelling Achter(ge)laten .
Vorig jaar regisseerde Bánki de voorstelling Het vergeten gras , die vanwege de toen geldende coronabeperkingen middels een livestream werd vertoond op internet. Dit jaar is er weer een voorstelling met live publiek. De gratis te bezoeken voorstelling is overigens 'uitverkocht'.
Achter(ge)laten begint om 21:00 uur in de Jardin d'Isabelle (aan het Kerkepad) en verplaatst zich daarna naar de Ursulinentuin aan de voet van de Dominicanenwal.
Cast & Crew
Concept & regie: Dönci Bánki; spel: Dean Gulikers, Fiene Steverink, Jasmijn van Lent, Jop Leerschool, Lina Zeilstra, Zora van den Broek en Zoya Vranovsky; vormgevingsadviezen: Sanne Puyk; productie- & regie-assistentie: Kyra Smolenaars; productie: Judith Berden; organisatie: Het Laagland
achtergelaten 2