Definitieve toekenning Nationaal Groeifonds aan project Einstein Telescope

Foto: LSC/Alex Nitz, CC0, via Wikimedia Commons

Half april zijn de voorstellen in de tweede ronde bekend gemaakt waarvoor geld van het Nationaal Groeifonds gereserveerd is door het kabinet.

Het project Einstein Telescope kreeg daarbij een voorwaardelijke toekenning. Dat betekent dat de toekenning pas definitief wordt als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Het project Einstein Telescope heeft aan de voorwaarden voldaan om een verder uitgewerkte valorisatiestrategie en Nationale monitoring en evaluatie op te stellen.

Dit betekent dat de voorwaardelijke toekenning van €42 miljoen kan worden omgezet in een definitieve toekenning. De reservering van €870 miljoen blijft staan in afwachting van de uitkomst van het bid dat komende jaren in Europa zal worden ingediend.

Het heuvelachtige Duits-Belgisch-Nederlandse grensgebied is een mogelijke locatie voor vestiging van de Einstein Telescope. Ook Sardinië is een kanshebber. In de komende jaren moet er een keuze worden gemaakt, zodat de bouw in 2026 kan beginnen. De telescoop moet dan in 2035 zijn eerste metingen gaan doen.

Cookieinstellingen